MENIU

Activitate seismică importantă în România. Trei cutremure, într-o singură zi. Cel mai mare, 5 grade

Un cutremur cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter a avut loc în România, miercuri după-masă, la ora 17:08. La doar câteva minute de la producerea acestuia, un alt seism a avut loc în zona seismică Vrancea.

Un cutremur cu magnitudinea 5 grade pe scara Richter a avut loc miercuri, la ora 17:08, în zona Vrancea. Potrivit INFP, acesta s-a produs la o adâncime de 156 de kilometri, în judeţul Buzău. Inițial, magnitudinea fusese estimată la 5,1 pe scara Richter.

Șase minute mai târziu, un alt cutremur s-a produs tot în zona seismică Vrancea, de data aceasta, însă, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 140 km. 

Este al treilea seism produs într-o singură zi în România. Primul cutremur a avut loc la ora 11:52. Cu o magnitudine de 4,2 grade pe scara Richter, a avut epicentrul în Vrancea. 

Cutremurele de miercuri sunt cele mai puternice din acest an. În ultimele două luni au avut loc numeroase seisme în zona Vrancea, însă niciunul nu a depășit magnitudinea 4,1 pe scara Richter.

Mihail Diaconescu, geofizician cercetător: "Cutremurul de 5 grade pe scara Richter este un seism moderat spre mic"

Mihail Diaconescu, geofizician cercetător, a vorbit, în direct la Realitatea TV, despre activitatea seismică de miercuri, din România.

"Aceste cutremure de magnitudine mică se pot produce la adâncimi diferite şi nu este obligatoriu, dacă la o anumită adâncime s-a produs un cutremur, s-a şi eliberat energia din zona respectivă. Cutremurul de 5 grade pe scara Richter este un seism moderat spre mic, dar care s-a simţit foarte bine şi în Bucureşti, pe direcţia Iaşi-Bucureşti-Giurgiu, la o adâncime de 126km. Este, probabil, o secvenţă seismică de tipul preşoc-şoc principal şi replici. După acest cutremur de 5, s-a mai produs unul de 3, iar de dimineaţă a fost unul de 4,4 grade pe scara Richter", a spus Mihail Diaconescu.

Mai multe articole despre:
cutremur seism ultimul cutremur