MENIU

Cutremur în guvernul chinez. Un politician de elită este investigat pentru „abateri grave”

Un înalt oficial chinez, considerat unul dintre principalii candidați la cele mai înalte posturi-cheie din guvernul chinez, a fost pus sub urmărire, conform declarațiilor provenite de la trei surse strâns legate de conducere, înaintea unui congres al Partidului Comunist prevăzut pentru toamnă, în care Xi Jinping își va consolida influența.

Sun Zhengcai fusese șeful partidului din megalopolisul Chongqing, până în momentul unui anunț neașteptat transmis sâmbătă dimineață, prin care a fost anunțat că nu va mai deține postul și că a fost înlocuit de un politician în plină ascensiune, apropiat al președintelui Xi Jinping.

Anunțul, transmis de agenția chineză de știri Xinhua, nu a menționat dacă Sun a fost numit pe o nouă poziție sau așteaptă o nouă numire.

O sursă care a fost informată despre această chestiune a declarat că Sun este suspectat de „abateri disciplinare grave”, un termen care poate cuprinde orice: de la luarea de mită, până la nerespectarea liniei de partid. Sursa a adăugat că a fost o „anchetă verbală”, ceea ce înseamnă că nu a ajuns încă în stadiul unui probatoriu oficial.

O a doua sursă apropiată conducerii a declarat pentru Reuters că Sun este investigat pentru presupusa „încălcare a disciplinei politice”, însă ceasta a refuzat să elaboreze.

O a treia sursă conectată cu persoane din conducere a subliniat faptul neobișnuit că Sun nu a fost prezent sau menționat deloc în cadrul întâlnirii în care Chen a fost prezentat drept noul lider al megalopolisului Chongqing. Această sursă a relatat că în ședința de la Chongqing i sa adus la cunoștință că Sun a comis „greșeli politice”.

Cele trei surse, care au vorbit sub protecția anonimatului, deoarece nu erau autorizate să vorbească cu mass-media străine, au declarat că Sun este în prezent la Beijing, informează agenția Reuters.