MENIU

Bilanțul cutremurului din Mexic crește de la oră la oră: cel puțin 220 de morți

<p>CUTREMUR DEVASTATOR &icirc;n Mexic: 7,1 grade pe scara Richter: ZECI de morţi</p>
<p>CUTREMUR DEVASTATOR &icirc;n Mexic: 7,1 grade pe scara Richter: ZECI de morţi</p>
CUTREMUR DEVASTATOR &icirc;n Mexic, cu puţin timp &icirc;n urmă: 7,1 grade pe scara Richter

Bilanţul cutremurului cu magnitudine 7,1 care a zguduit marţi centrul Mexicului a ajuns cel puțin 220 de persoane decedate, iar salvatorii caută în continuare supravieţuitori în clădirile prăbuşite, potrivit bbc.com. Cel puţin 20 de copii şi mai mulţi adulţi şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii şcolii primare Enrique Rebsamen, în Ciudad de Mexico.

“Ne confruntăm cu o urgenţă în oraşul Ciudad de Mexico, în statele Puebla şi Morelors, după cutremurul cu magnitudinea 7,1”, a declarat preşedintele Enrique Pena Nieto, într-un discurs televizat.

“Sunt centre medicale disponibile şi spitalele publice îşi pun la dispoziţie serviciile pentru toată lumea”, indiferent dacă pacienţii au asigurare medicală sau nu, a adăugat el.

 

“Este posibil să mai găsim oameni sub dărâmături”, a subliniat liderul mexican.

De asemenea, preşedintele a îndemnat oameni ale căror proprietăţi sunt rezistente din punct de vedere structural să rămână în case, dacă este posibil. Astfel, serviciile de urgenţă vor avea acces mai uşor pe străzi.

Între timp, zeci sau chiar sute de voluntari ajută la eforturile de salvare. 

Detaliul TULBURĂTOR despre cutremurul devastator din Mexic, de 7,1 grade

Mii de oameni panicaţi au ieşit pe străzile oraşului. Potrivit martorilor, citati de Reuters, mai multe clădiri au început să se clatine puternic. În mai multe locuri, tencuiala a început să cadă de pe blocuri.

Se pare că mai multe incendii s-au declanşat în câteva clădiri afectate de cutremur. Potrivit rt.com, zeci de persoane ar fi prinse sub dărâmături.

 

 

 

 Secretarul Internelor Miguel Angel Osorio Chong a afirmat la televiziunea locală că echipele de salvatori intervin la mai multe clădiri unde există informaţii că sunt blocaţi oameni, spunând că intervenţiile sunt făcute cu mare grijă şi că va fi nevoie de mai mulţi oameni pentru echipele de intervenţie.

Aproximativ două milioane de persoane din capitală nu au curent electric sau servicii de telefonie. De asemenea, autorităţile au avertizat populaţia să nu fumeze pe străzi, pentru că au fost rupte conducte de gaze.

Primarul Ciudad de Mexico, Miguel Angel Mancera, a declarat pentru postul de televiziune Televisa, că cel puţin 44 de clădiri s-au prăbuşit sau sunt grav avariate.

Cutremurul de marți a avut loc la câteva ore după ce în capitala mexicană s-a desfășurat un exercițiu de pregătire pentru seisme.

În urmă cu 32 de ani, pe 19 septembrie 1985, Mexicul a fost lovit de un seism cu magnitudinea 8, soldat cu peste 5000 de morți.

Luna aceasta, 98 de oameni au murit în urma unui cutremur de magnitudine 8,1, cu epicentrul în Pacific, la aproximativ 1000 de kilometri sud-est de Ciudad de Mexico.

Mai multe articole despre:
cutremur cutremur Mexic curemur Puebla