MENIU

Cutremur de 6,8 grade, în Ecuador: 12 morți - mai multe clădiri s-au prăbușit - FOTO

Cel puţin 12 persoane au murit într-un cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter produs sămbătă, în sudul Ecuadorului, seism care a afectat şi ţara vecină Peru.

UPDATE

Seismul de magnitudine 6,8 produs sâmbătă în sudul Ecuadorului şi resimţit şi în Peru a dus la moartea a cel puţin 15 persoane, conform unui anunţ al autorităţilor ecuadoriene, citate de DPA.

Conform US Geological Survey, seismul care a lovit regiunea ecuadoriană de coastă Guayas, a avut epicentrul la aproximativ 80 de kilometri sud de Guayaquil, cel de-al doilea oraş ca mărime din Ecuador. Seismul s-a produs la o adâncime de 66 de kilometri.

În Ecuador au murit 14 persoane şi aproximativ 400 au fost rănite, conform unui raport al Secretariatului ecuadorian pentru Managementul Riscului.

Majoritatea deceselor s-au produs în provincia El Oro, dar au fost raportate şi în Azuay, în regiunea muntoasă a Anzilor, conform cotidianului ecuadorian El Comercio.

"În acest moment avem 12 morţi", dintre care 11 în provincia El Oro şi unul în provincia Azuay, a indicat preşedinţia Ecuadorului pe Twitter.

De asemenea, cel puţin o persoană a fost rănită şi s-au produs pagube materiale.

Foto: Profi Media

Seismul s-a produs la ora locală 12:12 (17:12 GMT) şi a avut epicentrul în oraşul Balao, la o adâncime de 44 de kilometri, potrivit autorităţilor. Cutremurul a stârnit panică în rândul locuitorilor, care au ieşit în stradă. Casele s-au prăbuşit în mai multe oraşe, inclusiv în Cuenca, unul dintre cele mai afectate.

Foto: Profi Media

Clădiri prăbuşite, pereţi crăpaţi, vehicule zdrobite de moloz. În centrul istoric al oraşului Cuenca, mai multe case vechi au fost avariate.

Cutremurul a fost resimţit în Quito, Manabi şi Manta, potrivit informaţiilor de pe reţelele de socializare.

Preşedintele Guillermo Lasso a făcut "apel la calm şi la informare prin canale oficiale" într-un mesaj pe Twitter.

Foto: Profi Media

În Peru, unde cutremurul a avut o magnitudine mai mică, nu au fost, deocamdată, raportate victime sau pagube majore.

Potrivit Institutului Oceanografic şi Antarctic al Marinei din Ecuador, cutremurul "nu îndeplineşte condiţiile care ar putea genera un tsunami" în Oceanul Pacific. 

Mai multe articole despre:
cutremur cutremur ecuador