MENIU

Curtea Militară de Apel confirmă redeschiderea dosarului privind moartea disidentului Gheorghe Ursu

Un judecător de la Curtea Militară de Apel București a confirmat miercuri legalitatea ordonanței prin care procurorul general Tiberiu Nițu a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul uciderii disidentului Gheorghe Ursu de către Securitate, precum și în dosarele de cercetare denumite generic "Procesul Comunismului". Decizia instanței este definitivă.

Procurorul general Tiberiu Nițu a adoptat recent o ordonanță prin care a dispus reînceperea cercetării penale în cazul lui Marin Pîrvulescu, ofițerul de Securitate care a coordonat ancheta lui Gheorghe Ursu, pentru infracțiunile de crime împotriva umanității (art 358, "infracțiuni contra păcii și omenirii" în vechiul Cod penal).

Decizia lui Nițu a venit după ce Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a stat 17 zile în greva foamei.

Pe 7 noiembrie, imediat după ce a ieșit din greva foamei, Andrei Ursu declara că prin ordonanța procurorului general se dispune infirmarea soluțiilor de neîncepere a urmăririi penale asupra ofițerilor de securitate "implicați în acțiunea de represiune" împotriva tatălui său, "cu participarea nemijlocită a ofițerului Pîrvulescu Marin", pentru infracțiunile de crime împotriva umanității.

"Ordonanța dispune redeschiderea cercetărilor, cu "semnificația redeschiderii procesului penal", atât în cazul uciderii tatălui meu, cât și în toate cauzele din dosarele 1304/P/2008 și 1043/P/2010, cu numele generic "Procesul Comunismului", în care s-au dat anterior NUP-uri", sublinia Ursu.

El a menționat că în ordonanță sunt amintite elemente din vastul probatoriu care "indică faptul că represiunea și, în final, suprimarea lui Gheorghe Ursu au fost ordonate de organele de securitate și determinate de motive politice, existând date și indicii că unul dintre autorii faptelor este ofițerul de securitate Pîrvulescu Marin".

Andrei Ursu a spus că această ordonanță, infirmând rezoluțiile de NUP din dosarele amintite, "deschide calea urmăririi penale și trimiterii în judecată a tuturor celor care se fac vinovați de represiunea sistematică — uciderea, torturarea, arestarea abuzivă, folosirea bătăii ca metodă de anchetă, eliminarea din viața socială — începând din martie 1945 și până în decembrie 1989, împotriva tuturor victimelor dictaturii comuniste din România — respectiv a celor care erau considerați "elemente dușmănoase" ale acelui "regim nelegitim și criminal".

Gheorghe Ursu, inginer de construcții, poet și scriitor, a fost cercetat de Securitate în anii '80, după ce a trimis scrisori către Europa Liberă și pentru că ținea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste.