MENIU

Angajații intangibili, o iluzie. Curtea Constituțională: și liderii de sindicat pot fi concediați

<p>Pericolul ordonanței 13 nu a trecut</p>

Curtea Constituțională a României a decis că articolul din Codul Muncii care prevede că liderii de sindicat nu pot fi concediați este neconstituțional.

Curtea Constituțională a motivat că ei trebuie să beneficieze de protecție pentru activitatea sindicală depusă, și nu pentru cea profesională, de bază.

Magistrații Curții Constituționale a României (CCR) au reținut că angajatorii suportă o sarcină excesivă, de natură a afecta dreptul de proprietate, prin imposibilitatea de a dispune concedierea angajaților care ocupă, în paralel, și funcții de conducere în organizații sindicale.

"Evident că o protecție a persoanelor alese în organele de conducere ale sindicatului se impune, dar o astfel de protecție trebuie să funcționeze exclusiv în raport cu activitatea sindicală efectiv desfășurată (asigurată, de altfel, de prevederile art.220 alin.2 din Codul muncii), iar nu în ceea ce privește activitatea profesională, de bază, a angajatului, care este într-o situație juridică identică cu ceilalți angajați sub aspectul incidenței dispozițiilor art.61 și art.65 din Codul muncii", a concluzionat CCR, potrivit Profit.ro.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie și a fost comunicată Guvernului și Parlamentului, pentru modificarea art. 60, alin.1, litera g) din Codul Muncii, arată sursa citata.