MENIU

Cursul leu-euro scade facturile românilor

Facturile românilor ar trebui să fie mai mici anul viitor. Cursul euro anunţat azi, după care se vor calcula accizele anul viitor, este cu aproximativ 18 bani mai mic decât cel stabilit pentru anul în curs. Pentru valoarea accizelor înseamnă o reducere cu aproximativ cinci procente.

Pe hârtie, veştile sunt bune. Cea mai vizibilă ieftinire va fi în privinţa taxei de primă înmatriculare. Aceasta se calculează, ca şi accizele, la cursul anunţat de BNR pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie din fiecare an.

De exemplu, dacă avem de plătit o taxă de primă înmatriculare de 200 de euro, de pe urma aprecierii leului vom scuti, în 2008, 35 de lei noi. Şi factura la curentul electric ar trebui să fie mai mică pentru că vedem o scădere a accizei cu 2 bani la un consum mediu de 146 de kilowaţi pe oră. De asemenea, un plin de benzină ar trebui să coste mai puţin cu câţiva bani în 2008.

Dincolo de calculele teoretice, comercianţii spun că, din socotelile lor, nici curentul, nici carburanţii, ţigările sau alcoolul nu se vor ieftini. Şi asta pentru că au alte cheltuieli, cum ar fi cele cu materia primă, care vor estompa scăderea accizelor. De pe urma ieftinirii accizelor, statul va pierde aproximativ 200 de milioane de euro, susţin analiştii.
Mai multe articole despre:
euro leu facturi CURS accize