MENIU

CURS BNR. Euro atinge un nou maxim al ultimelor 5 luni

<p>Leul pierde teren &icirc;n faţa euro</p>

CURS BNR. Moneda euro s-a apreciat luni în raport cu leul și atinge un nou maxim al ultimelor 5 luni, la cursul oficial anunțat de BNR.

CURS BNR. Cu toate că Euro se află sub presiune după eșecul negocierilor dintre Grecia și Troika creditorilor, moneda europeană se apreciază în continuare în raport cu leul.

CURS BNR. BNR a anunțat un curs de aproape 4,48 lei pentru un euro (4,4799 lei), în creștere semnificativă față de vineri, când BNR anunțase o cotație de 4,4696 lei.

CURS BNR.  Leul s-a depreciat și în raport cu francul elvețian, care a ajuns luni la cotația de 4,2837 lei. Dolarul, în schimb, a scăzut de la 4,00 lei la cotația de 3,9896 lei.

CURS BNR. Moneda națională a început să se devalorizeze în raport cu Euro și celelalte valute imediat după izbucnirea scandalului care îl are centru pe premier, iar costurile la care se împrumută România sunt în creștere.

Miercuri, 10 iunie, evoluția negativă a leului în raport cu moneda europeană a urmat trendul declanșat vineri, în momentul zero al crizei politice. Astfel, Euro a deschis ziua la 4,47 lei, pe piaţa interbancară, faţă 4,46 lei, cursul anunţat ieri de BNR, când moneda europeană a atins maximul ultimelor patru luni şi jumătate

Un raport al ING mizează pe un leu tot mai mic și invocă printre cauzele devalorizării monedei naționale și "incertitudinile politice interne".

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, spune că piața financiară din România este relativ sub presiune și că "vedem o depreciere a cursului și o creștere a randamentului la titlurile de stat".

"Starea de incertitudine, cu siguranță, nu face bine. Depinde de cât va dura situația. Toată lumea așteaptă. Depinde de ce se va întâmpla, dacă se schimbă sau nu Guvernul", a declarat Ionuț Dumitru, potrivit cotidianului România Libera.

La 17 minute de la anunțul de vineri, 5 iunie, al premierului Ponta că nu demisionează, leul pierdea 0,8% față de euro, scria Bloomberg în prima zi a crizei.

"E cea mai mare cădere din ultima lună", conform datelor compilate de Bloomberg, care mai nota vineri că randamentul la obligațunile românești au atins un nivel record.

Între timp, moneda Euro a urcat în continuare până la 4,4677 lei la cursul BNR de marți, 9 iunie, evoluția leului fiind în discordanță cu cea a regiunii, semn clar că leul a fost afectat de situația de pe scena politică.

Mai multe articole despre:
euro curs valutar curs BNR