MENIU

Cum va funcționa certificatul COVID-19 la locul de muncă: Trei alternative și 15 vouchere pentru testarea angajaților

Cum va funcționa certificatul COVID-19 la locul de muncă Foto: INQUAM/Octav Ganea

Alexandru Rafila a anunțat, marți, cum se va folosi certificatul COVID la locul de muncă, pe baza proiectului de lege ce urmează să intre în vigoare. Trei alternative va conține certificatul COVID: vaccinare, trecerea prin boală sau testare. În plus, ministrul Sănătății a anunțat că vor fi acordate 15 vouchere electronice pentru testarea angajaților. Alexandru Rafila a explicat și de ce este diferit certificatul COVID din România față de restul țărilor din UE.

„Este vorba despre o propunere pe care noi am făcut-o, din partea Ministerului Sănătății, lucrată împreună cu experții de la Institutul Național de Sănătate Publică. Nu este o propunere care duce la introducerea automată a certificatului verde, ci pregătește România, ca, în cazul în care se intuiește apariția unei situații epidemiologice deosebite care ar putea să se traducă printr-un nou val pandemic, să avem la dispoziție un instrument care să prevină creșterea numărului de cazuri în mod abrupt, să prevină un număr de decese important.

Cred că această măsură, alături de măsurile generală de sănătate publică, alături de pregătirea sistemului de asistență medicală primară și ambulatorie, începând de la testare și continuând cu tratamentul ambulatori și continuând, ulterior, și cu pregătirea spitalelor din România, este un demers rațional, pentru că nu putem să acceptăm, cred, cel puțin din punctul meu de vedere, ca om de sănătate publică, și o responsabilitate clară, în acest moment, în calitate de ministru al sănătății: să așteptăm ca lucrurile să se întâmple și să nu luăm niciun fel de măsură, încât să prevenim o creștere dramatică a numărului de cazuri care ar putea să blocheze sistemul de sănătate și să pună opreliști accesului la servicii medicale pentru alte categorii de cetățeni.

Ne preocupă toți bolnavii din România, nu doar cei care sunt infectați cu noul coronavirus”, a atras atenția Alexandru Rafila. 

Cum va funcționa certificatul COVID: Trei alternative în certificat și 15 vouchere electronice pentru testarea angajaților

Alexandru Rafila a spus că certificatul va cuprinde cele trei alternative: vaccinare, testare, trecere prin boală, iar pentru angajați vor fi puse la dispoziție 15 vouchere pentru decontarea testării.

„Proiectul de lege prevede utilizarea unui certificat electronic COVID care are cele trei alternative disponibile, vaccinare, trecere prin boală și testare. Aș vrea să nu creăm o presiune pe angajați sau pe angajatori. Am propus acordarea acestui pachet de 15 vouchere electronice care pot fi utilizate la oricare dintre operatorii sau oricare dintre locurile de testare, indiferent că vorbim despre medicii de familie, despre farmacii, despre laboratoare.

El va avea o valoare standard decontabilă și valabilitatea va fi pe acest interval de timp când va fi nevoie de certificat.(...) Fiecare voucher înseamnă o testare. Cele 15 teste acoperă o perioadă de 30 de zile lucrătoare sau 42 de zile calendaristice, adică 6 săptămâni”, a explicat Rafila.

Ministrul Sănătății a explicat și de ce este necesar un alt certificat COVID în România față de alte țări.
„Diferența față de forme anterioare sau chiar de experiența altor țări este că introducem un mecanism de utilizare a certificatului atunci când avem o creștere timp de trei săptămâni consecutiv cu un anumit indice, de 1,5, indice mediu. Renunțarea la certificat se face când trendul devine descrescător, iar incidența sub 1 la mie”, a mai spus Al. Rafila.