MENIU

Cum se raționalizau apa și căldura pe vremea lui Ceaușescu. Drama românilor care au pus umărul la achitarea datoriei

Nicolae Ceaușescu

Ceaușescu a pus românii să strângă cureaua până la un nivel insuportabil. A raționalizat mâncarea, energia electrică și căldura. Dictatorul stabilise într-un decret ca temperatura din casele românilor să fie cuprinsă între 5 și 12 grade Celsius. Apa caldă era dată cu porția, doar de două ori pe zi, iar becul se stingea cel puțin o oră seara, dar și în timpul zilei fără un program prestabilit. 

Măsurile de raționalizare din perioada comunistă erau impuse prin decret. Pentru ca datoria externă a țării să fie achitată, românii au fost nevoiți să facă economie la sânge. De la mâncare și până la consumul de gaze naturale.

Nu se făcea risipă. Românii erau obligați să stingă becul în afara programului de lucru și să reducă la maximum căldura din locuințe.

Raționalizarea era prevăzută atât pentru unitățile militare, cele cultural-artistice cât și pentru cluburile sportive care nu aveau voie să desfășoare activități care presupun un consum ridicat de energie electrică.

Mai mult, era interzisă lăsarea în funcțiune a utilajelor de la întreprinderi și fabrici dacă nu produceau la randamentul maxim.

De supravegherea consumului se ocupau șefii unităților centrale și teritoriale care stabileau masuri concrete de recuperare, în cazul în se înregistrau depășiri. 

Mai multe articole despre:
apa rationalizata ceausescu