MENIU

Cum să prăjeşti cartofi ca un profesionist

Cartofi prăjiţi ca la restaurant, la tine acasă. Ce NU făceai bine până acum

Lipidele din uleiurile vegetale în combinaţie cu amidonul produc în procesul de prăjire acrilamide, substanţe despre care specialiştii spun că ar avea potenţial cancerigen. Pentru cartofi, care sunt printre cele mai consumate alimente prăjite, se folosesc diverse tipuri de ulei vegetal.

Industria alimentară caută cea mai bună variantă pentru a păstra calităţile nutritive ale cartofilor, dar şi pentru a reduce cantitatea de acrilamidă rezultată.

Folosirea uleiului proaspăt este esenţial pentru a obţine cartofi prăjiţi care să afecteze cât mai puţin starea de sănătate a organismului. Cu cât uleiul este reîncâlzit de mai multe ori sau refolosit, cu atât devine mai toxic şi afectează şi nutrienţii din cartofi, potrivit unui grup de cercetători din Spania şi Portugalia.

Cel mai indicat este să folosiţi uleiuri monosaturate, cum sunt cele de măsline extravirgin, canola sau de alune. Acestea sunt considerate cele mai potrivite pentru prăjit şi au fost folosite pentru experiment. Indiferent de tipul de ulei folosit, rezultatele cele mai bune le-au obţinut atunci când au folosit ulei proaspăt. Cartofii au avut un aspect general mai bun, nutrimentele s-au păstrat mai bine, iar acrilamida s-a format în cantităţi mai mici.

Oricum, indiferent de condiţiile de prăjire, cantitatea de vitamina C din cartofi a fost redusă cu 60%. Uleiul extravirgin de măsline a ajutat cel mai bine la păstrarea vitaminei E chiar şi după mai multe folosiri. Mai bine decât acesta s-a comportat şi canola, care a adus şi un aport de acizi graşi esenţiali chiar şi după ce a fost utilizat la prăjirea cartofilor de mai multe ori.

În ceea ce priveşte acrilamida, la prima folosire toate uleiurile s-au comportat la fel. După prăjiri succesive, uleiul de alune a generat cea mai mare cantitate de acrilamidă, urmat de canola şi de cel de măsline.

Mai multe articole despre:
cartofi ulei cartofi prăjiţi