MENIU

Cum să faci cel mai delicios muștar de casă, nu-l mai cumpăra! Ingredientul-minune de care nu știai

Cum să faci cel mai delicios muștar de casă, nu-l mai cumpăra! Ingredientul-minune de care nu știai

Muștarul este un condiment folosit des în aproape toate bucătăriile din lume. Ca să evităm capcanele din muștarul gata preparat în comerț, putem să ni-l preparăm singuri, în casă. Avem nevoie de câteva ingrediente.

Muștarul este folosit drept condiment în bucătăria indiană, bengaleză, mediteraneană sau în nord și sud-estul Europei, Asia, America și Africa. Muștarul reprezintă ingredientul principal din cele mai servite sosuri din lume.

Se știe că muştarul de masă pe care-l cumpărăm din comerț, realizat la scară industrială, conține, pe lângă seminţe şi făină de muştar, și aditivi alimentari, E-uri, substanţe de îngroşare, îndulcitori de sinteză, coloranţi, arome artificiale, toxice pentru organism.

ALERTĂ alimentară - Cât de toxic este MUȘTARUL pe care-l mănâncă toți românii

Pentru a evita „surprizele” din comerț, este foarte simplu să ne preparăm singuri un borcan de muștar. Aveți mai jos două rețete foarte ușoare și... o surpriză.

Știm că muştarul este o sursă extraordinară de antioxidanţi. Seleniul și magneziul se află în cantități mari și au efecte anti-inflamatorii. Muștarul conține și acizi graşi omega 3 şi omega 6, precum și potasiu, calciu, fosfor, mangan şi fier. Muștarul accelerează metabolismul și ajută la scăderea tensiunii arteriale. Bunicii noștri foloseau muștarul în remediile pentru răceală, gripă sau dureri de cap, dar și pentru pneumonie sau bronșite, reumatism, dureri articulare, musculare, prin cataplasme cu muștar.

Ce trebuie să știi despre boabele de muștar și ce fel de muștar dorești să prepari 

Muştarul dulce se face din boabe deschise la culoare (galbene sau albe) şi mult oţet, în timp ce muștarul picant se face din boabe negre sau maronii şi apă rece. Gradul de iuţeală depine de tipul de boabe folosite. Boabele de muştar galben (sau alb) sunt cele  mai dulci, în timp ce cele maronii şi negre sunt mai picante. Muștarul dulce este foarte indicat pentru sosuri și salate. Muștarul de o iuțeală medie este cel servit de obicei la masă și se prepară tot din amestec de boabe deschise și închise la culoare. Este de preferat pentru frigărui, fripturi și cârnați. Muștarul picant se face doar din boabe maro (aproape integral, se pot adăuga și puțin boabe deschise). Muștarul de Dijon cea mai veche specialitate de muștar și este iute, obținându-se prin amestecare în must. APA este ingredientul foarte important folosit la prepararea muștarului - apa rece menține gustul specific, picant, apa caldă îl diluează.

Dar să trecem la REȚETE.

1. REȚETĂ de MUȘTAR de casă cu ghimbir sau hrean

Ingrediente pentru MUȘTAR de casă 

- seminţe de muştar (sunt foarte bune cele pe care le găsim la Plafar)
- oţet
- miere
- ghimbir sau hrean
- sare și apă

ATENȚIE! Pudra obținută prin zdrobirea boabelor de muștar se combină numai cu apă RECE, pentru aa se dezvolta gustul iute. Abia apoi se adaugă alte arome. Apa caldă distruge enzimele din muștar, astfel că își pierde din gustul specific.

Mod de preparare pentru MUȘTAR de casă

Într-un castron de sticlă Se pun seminţele de muştar într-un castron de sticlă (sau de porțelan) și se toarnă apă peste ele. Se lasă la înmuiat semințele timp de 2 ore. Se curge apoi apa și se transformă într-o pastă cu ajutorul unui blender.

După obținerea pastei de muștar se adaugă oțet și, din nou, puțină apă. 

Se adaugă puțină miere, pentru îndulcire, apoi sare.

Dacă se dorește, acum se adaugă hreanul sau ghimbirul, pentru a fi picant.

După ce s-au pus toate ingredientele și s-au amestecat bine se lasă pasta, „la odihnă”, timp de 30 de minute, după care se mai adaugă puțină apă. Și abia acum este numai bun de servit!

2. REȚETĂ de MUȘTAR de casă cu turmeric și vin

Ingrediente pentru MUȘTAR de casă cu turmeric și vin

- seminţe de muştar brun şi galben (amestec)
- jumătate de pahar de oţet de vin de calitate
- 2 linguri de miere
- jumătate de linguriţă de turmeric
- jumătate de pahar de vin alb sec
- sare
- apă

ATENȚIE! Pudra obținută prin zdrobirea boabelor de muștar se combină numai cu apă RECE, pentru aa se dezvolta gustul iute. Abia apoi se adaugă alte arome. Apa caldă distruge enzimele din muștar, astfel că își pierde din gustul specific.

Mod de preparare pentru MUȘTAR de casă cu turmeric și vin

Se macină cât mai fin jumătate din cantitatea de boabe de muştar.

Separat, într-un vas de sticlă (sau de porțelan) se amestecă mierea, sarea, oţetul, vinul şi praful de turmeric.

Se adaugă, apoi, în compoziție făina de muștar (măcinată mai devreme) şi restul boabelor de muştar se pun în compoziţie.

Apoi se toarnă apa în compoziție ușor, amestecând pe parcurs.

Pasta obținută se păstrează la rece (frigider) și se poate consuma după 2-3 zile.

3. SOS de MUȘTAR de casă

Ingrediente pentru SOS de MUȘTAR de casă

- un sfert de cană cu miere1/4 cană miere
- un sfert de cană cu maioneză 1/4 cană maioneză
- un sfert de cană cu muștar de casă (preparat deja după rețetele de mai sus)
- 1 lingură oţet alb
- un sfert de linguriţă de piper măcinat

Mod de preparare pentru SOS de MUȘTAR de casă

Toate ingredientele se amestecă foarte bine până se obține o pastă fină. Și apoi este gata de servit!