MENIU

Cum refuză Guvernul Ponta banii UE. "Nu dau 25% ca să primesc 75%"

Mulți primari de comune sau de mici localități din România cer Guvernului să deblocheze banii pentru cofinanțarea proiectelor europene. 

După jumătate de an din 2015, Executivul condus de Victor Ponta se rezumă la promisiuni când vine vorba de co-finanțarea proiectelor cu bani UE.

Execuțiile bugetare din anii trecuți au demonstrat că Executivul "a făcut economie" și a blocat robinetul cofinanțării, preferând să se laude cu excedentul bugetar obținut în detrimentul investițiilor publice.

Acum Guvernul promite că va da bani pentru proiectele europene în luna iulie la prima rectificare bugetară din acest an. Victor Ponta a anunțat că o parte din bani vor fi alocaţi pentru cofinanţarea proiectelor pe fonduri europene ale unităţilor administrativ-teritoriale care nu au bani din bugetul propriu cu această destinaţie.

'În iulie am rectificare şi pot să vă dau cofinanţări. Problema este că îmi trebuie o situaţie foarte clară. (...) Decât să pierdem 75% (bani europeni - n.r.) o să găsim soluţia să vă dăm banii (25 % pentru cofinanţare - n.r.)', a declarat premierul la Palatul Victoria, răspunzând unei sesizări venite din partea unui primar dintr-o comună vâlceană care a ridicat problema lipsei banilor pentru cofinanţarea proiectelor pe fonduri europene.

Premierul Victor Ponta a avut miercuri, alături de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, o întâlnire cu primari de comune pe tema finanţării proiectelor de infrastructură rurală prin PNDR, potrivit Agerpres.

Cei 144 de primari de comune prezenţi la reuniune urmează să semneze câte un proiect aprobat prin PNDR pentru fiecare localitate pe mai multe măsuri, cele mai importante fiind 'Măsura 322 - renovarea şi dezvoltarea satelor' şi 'Măsura 125 - drumuri de acces la exploataţii agricole'.