MENIU

Cum poţi SĂ FACI BANI din apicultură. Cât poţi să câştigi din stupii de albine

Bani din apicultură

O ocupatie cu traditie pe plan local apicultura a inceput sa se dezvolte in ultimii ani, numarul celor care pornesc o afacere in aceasta zona fiind in crestere.  

Este o afacere care nu necesita o investitie substantiala, iar banii pot fi recuperati in aproximativ doi ani, a explicat Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), potrivit Wall-Street.ro.

In prezent numarul apicultorilor din Romania ajunge la 30.000-35.000, potrivit datelor Asociatiei Crescatorilor de Albine. In plus, pe plan local exista 1,3 milioane familii de albine. Efectivul de albine din Romania plaseaza tara noastra pe locul 7 la nivel de Uniune Europeana dupa tari precum Spania, Grecia, Franta, Italia sau Polonia.

Pentru a incepe o astfel de afacere sunt necesare initial 5-10 familii de albine, ceea ce presupune o investitie de pana la 1.500 de euro, sustine Ioan Fetea.

Suma poate fi amortizata in decurs de pana la doi ani. Pe langa achizitionarea familiilor de albine (costul unei familii ajunge la 400-500 de lei) mai sunt necesare investitii precum faguri, ramele din stupi, respectiv tratamente anuale pentru diverse boli. Astfel, in cazul a zece familii de albine costurile anuale nu depasesc 200-300 de lei.

O familie de albine poate produce o cantitate de 20-25 kilograme de miere. In cazul crescatorilor profesionisti profitul poate ajunge la 70-80 de lei pentru fiecare familie de albine. Profitul poate varia de la an la an.

Spre exemplu, presedintele ACAR sustine ca 2013 a fost pentru 80% din crescatorii de albine un an profitabil. Productia interna de miere a fost anul trecut de 17- 18.000 de tone, mai mare fata de 2012, cand seceta a afectat flora, iar apicultorii au produs doar 14-16.000 de tone de miere de albine. Ne situam astfel pe locul 4 dupa Spania, Germania si Ungaria.

Mai multe articole despre:
business apicultură afaceri România