MENIU

Cum poţi învăţa rapid o limbă străină

Cunoasterea cel putin a unei limbi straine constituie un mare avantaj, astfel ca vei putea comunica mult mai usor cu strainii, fie ca te afli la locul de munca, fie intr-o vacanta in strainatate.

Indiferent de domeniul in care intentionezi sa lucrezi sau activezi deja, trebuie sa stii ca, fiecare domeniu prevede cunoasterea unei limbi straine, ele fiind folosite pentru legarea continentelor, a tarilor vecine si mai indepartate, oameni din culturi diferite chiar si civilizatii. Tratatele, aliantele si pacea internationala au aparut odata cu comunicarea dintre conducatorii tarilor care reuseau sa se inteleaga vorbind pe aceeasi limba. 

Limba franceza era foarte folosita pe teritoriul tarii noastre de azi inca din secolul al XVIII-lea, prin intermediul unui proces lent, s-a facut trecerea la limba engleza din prezent. Engleza este limba celui mai puternic stat din lume, America, este limba cea mai vorbita de pe glob datorita Imperiului colonial al Marii Britanii, limba cea mai utilizata in intreaga lume. Daca nu cunoastem limba engleza la nivel conversational, scris si citit cel putin mediu, sansele noastre de a ne angaja pe post in 2015 scad drastic. 

Necesitatea cunoasterii limbii engleze se dezvolta inca de pe bancile scolilor, deoarece majoritatea materialelor pretioase le regasim doar in limba engleza, manuale, carti de specialitate, care ori nu au fost traduse, ori sunt mai folositoare in limba lor originala. 

Odata cu intrarea in Uniunea Europeana orizontul de studiu si de munca s-a largit foarte mult, intrucat fiecare dintre noi are acum posibilitatea sa studieze sau sa lucreze intr-o tara membra UE, fara nici un fel de acte aditionale. Cum putem profita la maxim de aceste oportunitati cu totul speciale? Cunoasterea limbii de baza a tarii in care vrei sa mergi este esentiala. Un certificat lingvistic te va ajuta si mai mult si-ti va mari exponential sansele. 

Alte schimbari vizibile in piata muncii dupa caderea comunismului si in procente semnificativ mai mari dupa aderarea la UE, sunt vizibile o data cu intrarea investitorilor straini la noi in tara, care fie isi dezvolta mici afaceri, fie conduc multi nationale. Acestia au nevoie de parteneri de afaceri sau angajati cu care sa poata sa comunice, in aceeasi limba. Clientii multinationalelor din Romania, in marea lor majoritate sunt straini, astfel ca orice post ai ocupa intr-o firma mare sau mica, va trebui sa cunosti cel putin limba engleza pentru a fi util in cadrul companiei. Nu cred ca ai vrea sa ratezi o sansa de acest fel, doar pentru ca nu cunosti o limba straina. 

Iti propunem un exercitiu de imaginatie, lucrezi la o companie puternica de multi ani, iar pana acuma nu ti-a fost ceruta nici o limba straina. Intervine modernizarea firmei, adaptarea la cerintele pietei, apar clienti importanti din strainatate, noile cerinte sunt resimtite in randurile angajatilor, asadar daca necunosncand limba sau limbile necesare, va trebui sa te gandesti serios ce alegi intre plecarea din firma sau investirea de timp si bani in invatarea acestora. 

Traim intr-o perioada moderna, era internetului, al accesului la informatie, al globalizarii, perioada in care informatia este transmisa cu viteza foarte mare dintr-un colt al pamantului in celalalt. Transmiterea acesteia intr-o singura limba, faciliteaza informarea rapida, tu iti doresti ca sa fii cel care nu intelege stirile de ultima ora din domeniul tau de interes? Nu credem asta. 

Cum poti invata o limba straina? Exista numeroase carti pentu incepatori, intermediari si avansati, exista materiale online, video-uri, audio book-uri, ai toate resursele necesare la indemana, trebuie doar sa vrei sa iti dezvolti propria persoana si o data cu ea si cariera profesionala. Creaza-ti un mare avantaj in fata competitiei cunoscand cat mai multe limbi straine!

Mai multe articole despre:
limbi străine curs limba straina