MENIU

Cum pot absolvenţii de liceu să obţină bani de la stat după ce au terminat cu BAC-ul

<p>Angajari din liceu</p>

Indiferent că ai promovat examenul de Bacalaureat sau nu, poţi obţine bani de la stat şi poţi face primul pas către o viaţă independentă de banii părinţilor.

Absolvenții de liceu au posibilitatea legală de a solicita bani de la stat indiferent dacă se angajează sau nu.

Dacă se angajează, elevii pot să ceară o primă de încadrare, iar dacă nu se angajează, pot să obțină indemnizația de șomaj, potrivit AvocatNet.ro.

Cele două sume de bani (prima de încadrare și banii pentru cei angajați în timpul acordării indemnizației) nu se acordă, de exemplu, dacă absolvenții deja sunt angajați la data absolvirii studiilor sau dacă la data solicitării banilor urmează o altă formă de învățământ.

Absolvenții instituțiilor de învățământ care au cel puțin 16 ani și sunt înregistrați la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pot să obțină o primă de încadrare dacă reușesc să se angajeze cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni.

Concret, așa cum se arată în Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, prima de încadrare este egală cu valoarea indicatorului social de referință, care, în prezent, este de 500 de lei. Banii se acordă o singură dată.

"Absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării", scrie în actul normativ, cu precizarea că, după cum se arată în normele Legii șomajului, angajarea trebuie să se producă în cel mult 12 luni de la absolvire.

Dacă primesc indemnizația de șomaj și se angajează în perioada de acordare a acesteia (care este de șase luni), elevii pot să se bucure de o sumă echivalentă indemnizației de șomaj pentru perioada rămasă de la angajare și până la expirarea celor șase luni de acordare a indemnizației de șomaj. Însă regula este valabilă numai dacă absolvenții se angajează cu normă întreagă pentru mai mult de 12 luni. De exemplu, dacă se angajează cu două luni înainte de încetarea plății indemnizației de șomaj, absolventul primește 500 de lei.

Dacă în cel mult 60 de zile de la absolvire nu reușesc să-și găsească un loc de muncă potrivit pregătirii lor profesionale, absolvenții de liceu în vârstă de minimum 16 ani pot să ceară indemnizația de șomaj, conform Legii nr. 76/2002. În acest sens, absolvenții trebuie să fie înregistrați la agenția pentru ocuparea forței de muncă în raza căreia își au domiciliul și să nu realizeze venituri (sau să realizeze venituri din activități autorizate de maximum 500 de lei).

De reținut este că, așa cum prevăd normele Legii șomajului, absolvenții ”se consideră că nu au reușit sau nu au putut să se încadreze în muncă dacă fac dovada că în perioada de 60 de zile de la data absolvirii s-au înregistrat la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București ori la alți furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, acreditați în condițiile legii sau care nu se supun potrivit legii condiției de acreditare, în vederea medierii pentru încadrare în muncă”.

Așadar, dacă nu se înregistrează în termenul de 60 de zile de la absolvire, elevii nu mai pot cere indemnizația de șomaj.

Mai multe articole despre:
null