MENIU

Cum poți să combați stresul de la locul de muncă

<p>Acest lucru &icirc;ţi distruge &icirc;ncet, &icirc;ncet pancreasul. Toată lumea &icirc;l face</p>

Trei sferturi dintre angajații români se declară stresați la locul de muncă, iar 80% dintre aceștia resimt stresul și suprasolicitarea acumulată într-o serie de afecțiuni, arată datele unui studiu recent.

Studiul realizat în octombrie 2014 la nivel național, pe un eșantion reprezentativ de 3381 de respondenți din mediul urban, arată că 85% dintre cei afectați de stres la locul de muncă resimt ca efect surmenajul și oboseala îndelungată, 71% iritabilitate și 68% susțin că au probleme cu somnul.

De asemenea 4 din 10 respondenți au semnalat probleme de greutate, migrene, dureri articulare și o predispoziție mare la răceli, ca urmare a imunității slăbite. 

În topul principalilor factori generatori de stres la locul de muncă se află interacțiunea cu persoanele dificile - 85% dintre respondenți, presiunea prea mare a responsabilităților - 82%, imprevizibilitatea și presiunea de a găsi soluții rapide – 78,58%, și lucrul cu deadline-uri numeroase și scurte – 75,13%.

Cafeaua se află în topul măsurilor pe care le iau angajații români pentru a-și crește nivelul de energie, 56,15% dintre respondenți susțin că beau cafea pentru a se energiza, 9% iau suplimente alimentare și aproximativ 4% consumă băuturi energizante.

Ce este stresul 

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, a spus în cadrul seminarului cu tema: “Impactul stresului și oboselii asupra sănătății”, eveniment din seria Maratonului de Sănătate, că stresul este răspunsul pe care-l generează psihicul uman în exercițiul de mobilizare și adaptare a organismului la anumiți stimuli externi.

Află cum poți să reduce stresul de la locul de muncă AICI

Mai multe articole despre:
stres studiu loc de muncă