MENIU

Cum ne afectează vremea sănătatea

Cum ne afectează vremea sănătatea

Te numeri printre cei care au dureri de încheieturi de îndată ce vremea se răcește? Statisticile arată o persoană din trei resimte în corp schimbările de temperatură și de presiune atmosferică.

Nu este niciun secret pentru nimeni: vremea ne poate influența fizic și psihic. Dovadă în acest sens este apariția unei noi discipline: biometeorologia, care studiază impactul temperaturilor exterioare și al climei asupra sănătății umane. Disconfortul produs de variaţiile de temperatură este rezultatul interacţiunii factorilor de mediu cu un organism vulnerabil.

Sunt meteosensibile persoanele care suferă de anumite boli, care sunt predispuse să dezvolte unele afecţiuni și tulburări psihice şi cele care au suferit traumatisme (precum fracturile) sau operaţii. Simptomele determinate de sensibilitatea condiţiilor meteorologice sunt mai intense şi produc o stare mai accentuată de disconfort atunci când sunt precipitaţii, în special vreme ploioasă. Scurtarea zilelor și lumina mai puțină pot înrăutăți starea celor melancolici, cu stări depresive.

Articulațiile, adevărat barometru

„Cei care suferă de artroze şi discopatii resimt acut modificările vremii, fiind adevărate barometre care prezic variaţiile de temperatură şi de presiune, apropierea furtunii, a ploilor şi ninsorilor. La aceste persoane, apar dureri la nivelul articulaţiilor, însoţite de multe ori de inflamaţie locală şi diminuarea mobilităţii. De asemenea, pot apărea dureri la nivelul unor traumatisme sau fracturi mai vechi“, explică medicul de familie Ruxandra Constantina.

La meteosensibili mai pot apărea: epuizare, senzaţie de sufocare, disconfort general, dureri de cap, aritmii şi palpitaţii, variaţii de tensiune arterială, transpiraţie în exces, ameţeli şi stare de confuzie, nervozitate, irascibilitate, anxietate, tulburări de somn, crize astmatice, dureri musculare, dureri gastrice şi abdominale. Meteosensibilitatea poate agrava bolile existente în organism sau favorizează apariția altora.

Află cum să previi meteosensibilitatea AICI

Mai multe articole despre:
biometeorologie meteosensibilitate