MENIU

Cum i-a pus frână DNA lui Elan Schwartzenberg

<p>ELAN SCHWARTZENBERG</p>

Elan Schwartzenberg a făcut afaceri cu fraţii Păunescu, în perioada falimentului Bancorex. De asemenea, ar fi intermediat o mită între un om de afaceri israelian şi fostul edil Radu Mazăre, scrie ziarul Curentul. Şi nu în ultimul rând, mai scrie publicația, Schwartzenberg a ajuns, în baza relaţiei cu mai mulţi primari, să controleze o mare parte din piaţa panourilor publicitare din România. 

Ziarul Curentul a realizat un periplu prin afacerile derulate de Elan Schwartzenberg în România.

Una dintre ele: DAC Air, firmă deţinută atunci de fraţii George şi Constantin Păunescu. Se întâmpla în 2004, cu puţin timp înainte de încheierea guvernării Adrian Năstase. Atunci, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a plătit în contul DAC Air 15,6 milioane de lei, sumă ce reprezenta partea de capital social nevărsată de Bancorex. Decizia a fost luată fără a fi aşteptate demersurile în justiţie făcute de BCR. Curentul scrie că acela a fost momentul în care a intervenit Elan Schwartzenberg. El a cumpărat, prin World Capital NY Corporation, 88% din compania DAC Air. Ulterior, a executat silit BCR şi a distribuit banii fraţilor Păunescu. 


O altă afacere îi aduce împreună pe Elan Schwartzenberg, pe fostul primar al Constanţei Radu Mazăre şi pe omul de afaceri israelian Avraham Morgenstern. Jurnaliştii de la Curentul scriu despre acuzaţiile procurorilor că edilul ar fi luat mită de la Morgenstern, afacere în care Schwartzenberg ar fi fost intermediarul. Mazăre ar fi recunoscut în faţa judecătorilor că Elan Schwartzenberg i-ar fi transferat în contul său din Israel aproximativ un milion de euro. Iar procurorii DNA au demonstrat, potrivit Curentul, că o parte din bani, adică 280.000 de euro, ar fi provenit de la Avraham Morgenstern. 


Jurnaliştii mai scriu despre una dintre cele mai convenabile afaceri, pe o piaţă lipsită de reglementare: panourile publicitare. Potrivit Curentul, Elan Schwartzenberg ar fi profitat de relaţiile cu diferiţi primari şi astfel, firma sa a ajuns, la un moment dat, să controleze 17% din piaţa de publicitate din România. El şi-a vândut afacerea magnatului Robert Murdoch pentru 19 milioane de dolari. Acţionarii minoritari ar fi fost nemulţumiţi de faptul că, în urma tranzacţiei, nu au primit dividende, mai scriu jurnaliştii de la Curentul. 

 
Mai multe articole despre:
DNA video Elan Schwartzenberg