MENIU

Cum explică guvernatorul BNR căderea leului. "Tendința de depreciere e de durată"

Mugur Isărescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, vorbește de "presiuni de depreciere" în cazul leului din cauza unor tendințe regionale, însă "tendința de depreciere pentru leu e mai de durată decât în cazul zlotului și forintului".

"Ne confruntăm cu presiuni de depreciere pe leu, așa cum au și maghiarii și polonezii, singura monedă care s-a apreciat în zonă fiind coroană cehă. Tendința de depreciere e mai de durată decât în cazul zlotului și forintului. Nu sunt cifre mari, dar această tendință este asociată cu situația balanței de plăți. Și față de polonezi și față de unguri, România are o deteriorare a balanței de plăți. Avem importuri mai mari decât exporturile, iar viteza de creștere a importurilor o depășește pe cea a exporturilor", a explicat Mugur Isărescu.

Potrivit lui Isărescu, se conturează o problemă din acest punct de vedere, chiar dacă acest deficit e parțial acoperit de intrări de capital și de fonduri europene. "Ungurii sunt aproximativ pe echilibru cu balanța de plăți, iar cehii sunt pe excedent", a explicat joi guvernatorul BNR la prezentarea Raportului trimestrial privind inflația.

Tot joi INS a anunțat că deficitul comercial al României în primele 9 luni ale acestui an a urcat la 8.88 miliarde de euro, potrivit Hotnews. Practic, încasăm din exporturi 46.5 miliarde de euro și cheltuim pe mărfurile importate 55.48 miliarde de euro. Acest dezechilibru pune o presiune suplimentară pe cursul de schimb euro/leu. Doar în septembrie diferența dintre valoarea importurilor și cea a mărfurilor exportate a depășit miliardul de euro.

Leul continuă să se afunde după declanșarea "haosului fiscal"

Leul și-a continuat tendința de depreciere în raport cu euro, pe piața interbancară, după ce Guvernul a aprobat setul de măsuri fiscale contestat la unison de sindicate, patronate, analiști economici și președinție.

Banca Națională a României a anunțat, miercuri, un curs de schimb euro-leu de 4,6198, cea mai mare cotație a monedei unice europene din ultimii 5 ani.

Leul a continuat să se deprecieze pe piața interbancară după anunțurile oficiale venite după ședința de Guvern în care au fost anunțate modificările la Codul Fiscal.

Mai multe articole despre:
BNR curs valutar curs euro