MENIU

Cum explică cercetătorii faptul că în vise arătăm cu totul altfel decât în realitate

Te-ai întrebat vreodată de ce înfățișarea ta din vise este cu totul diferită de cea pe care o vezi în oglindă? Ei bine, cercetătorii spun că e vorba despre un fel de versiune miniaturală a noastră.

Înainte de a ajunge la această concluzie, cercetătorii au realizat un studiu în cadrul căruia au încercat să modifice visele a zece participanți prin imprimarea unui punct roşu pe mâinile lor, pe care acestora li s-a cerut să se concentreze înainte de a adormi.

Astfel, cercetătorii au putut analiza legătura dintre versiunea reală a omului și cea din vis. De asemenea, aceștia s-au așteptat ca punctul roșu să apară imprimat și pe versiunea din vis a participanților, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

De ce versiunea ta din vis nu coincide cu versiunea ta din realitate

Studiul a fost condus de cercetătoarea Judith Koppehele-Gossel, care le-a cerut participanților să-și păstreze evidența viselor. La început, li s-a dat o cerință simplă, și anume să noteze doar ceea ce îşi aminteau. După ce au procedat astfel cu 10 vise consecutive, cerința a devenit mai complexă.

Mai exact, ulterior, li s-a cerut să-și privească mâna dreaptă timp de două minute înainte de a adormi, apoi să noteze din nou ce visează, tot în cazul a 10 vise consecutive. În a treia etapă a studiului, li s-a aplicat un punct roşu pe mâna dreaptă și li s-a cerut să îl privească în fiecare seară înainte de a adormi pentru ca, evident, să povestească dacă s-a schimbat ceva în vis.

Toate modalităților cercetătorilor de a face ca punctul roșu să apară în vis, au dat greș iar acest lucru nu arată decât că activitățile din timpul zilei nu ne afectează visele așa cum s-a crezut până acum.

Sursa

Mai multe articole despre:
înfăţişare vise realitate