MENIU

Cum economisește Guvernul 88 de miliarde de lei. Principali perdanți: educația și categoriile defavorizate

Ședință la Guvern (Foto: Inquam, Octav Ganea)

Guvernul ar economisi circa 88 de miliarde prin măsurile de înghețare a unor cheltuieli de natură salarială sau asociate, precum și prin majorarea veniturilor. O parte consistentă din această sumă, circa 60%, provine din țăieri de alocări către cele mai sensibile domenii.

Cea mai consistentă reducere a cheltuielilor bugetare lovesc segmentele cele mai sensibile, asistența socială și educația. Astfel, neacordarea cupoanelor sociale și prorogarea unor prevederi din Legea educaţiei naţionale (precum faptul că nu se acordă 6% din PIB pentru educație) determină o reducere a necesarului de finanțare de cca. 56,423 miliarde lei, potrivit unei analize HotNews.
 
Amânarea facilității fiscale pentru cheltuielile cu educația timpurie și scăderea de la 1 milion euro la 500.000 euro a pragului de la care se impozitează microîntreprinderile, ambele cu efect de PLUS LA ÎNCASĂRI, coroborate cu majorarea plafonului de aplicare a cotei reduse de TVA în cazul livrărilor de locuințe (efect de MINUS LA ÎNCASĂRI), ar aduce 2,245 miliarde lei venituri la bugetul de stat, 
 
Introducerea CAS la pensiile mai mari de 4.000 lei ar aduce aproape 590 de milioane lei la buget. În această sumă mai intră o altă facilitate, majorarea plafonului neimpozabil în cazul cadourilor în bani şi/sau în natură.

Înghețarea cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare lunară, precum și a indemnizațiilor aferente funcțiilor de demnitate publică și funcțiilor asimilate acestora de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice ar reprezenta o economie SUBSTANIȚALĂ, DE 16,631 miliarde lei.

Înghețarea sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare ar însemna o reducere a cheltuielilor bugetare cu 8,232 miliarde lei.
 
Neacordarea indemnizației de vacanță pentru sectorul bugetar determină o reducere a necesarului de finanțare de cca. 3,216 miliarde lei, iar neplata orelor efectuate peste programul normal de lucru determină ar mai aduce o economie de circa 4 miliarde lei.

Neacordarea în anul 2022 a biletelor de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, determină o reducere a necesarului de finanțare de cca. 2,16 miliarde lei.

Menținerea anumitor categorii de drepturi de care beneficiază personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și neacordarea ajutoarelor la trecerea în rezervă/pensionare determină o reducere a necesarului de finanțare de cca. 1,911 miliarde lei.
 
Neindexarea pensiilor militare de stat și neacordarea indemnizaţie pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi consiliilor judeţene determină o reducere a necesarului de finanțare de cca. 961,8 milioane lei.