MENIU

Cum detectezi scurgerile de gaz fără să sari în aer? Gesturile minore ce pot face diferența

Catastrofa de la depozitul GPL din Crevedia a readus în atenție problema gravă a scurgerilor de gaze naturale ce pot provoca adevărate catastrofe. Dar cum ne dăm seama că seama că în jurul nostru există acumulări de gaze și, mai ales, ce nu trebuie să facem dacă avem chiar și cele mai mici suspiciuni în acest sens?

În multe cazuri, chiar simțurile sunt cele care ne dau semnale de alarmă privind o posibilă scurgere de gaz. Evident, primul și cel mai sigur este mirosul, însă trebuie să fim atenți și la zgomote suspecte, precum șuierat sau fluierat în apropierea unui aragaz, cuptor, țeavă sau furtun. Una dintre victimele exploziei de la Crevedia a sesizat că ceva este în neregulă tocmai după ce a auzit șuieratul gazului sub presiune.

Folosește-ți și vederea pentru a observa dacă un buton al aragazului este deschis, o conexiune deteriorată şi murdărie, apă sau moloz suflat în aer. Dacă stați la casă și observați iarbă uscat în apropierea unei țevi de gaz, este un alt semnal de alarmă.

Alte simptome ce ar trebui să vă alarmeze este instalarea bruscă a unei stări de rău, amețeli şi dureri de cap inexplicabile, iar simptomele dispar când ieșiți afară la aer.

 

Primele măsuri, aerisirea naturală. Nu porniți aerul condiționat sau ventilatorul

Dacă ai sesizat o scurgere de gaz, primul pas este aerisirea naturală a încăperii. Asta înseamnă deschiderea ferestrelor și a ușilor. În niciun caz nu porniți aerul condiționat sau ventilatorul și nu sunați pentru a cere ajutor din zona afectată. De altfel, este bine să lăsați telefonul mobil cât departe de locul în care suspectați că sunt scurgeri de gaze.

 

Opriți atât alimentarea cu gaz natural, cât și cu energie elevctrică. Oricât de mari emoții aveți, nu încercați să vă calmați la o țigară, potrivit restartenergy.