MENIU

Cum depistezi boala Lyme în situația în care ai fost mușcat de căpușe?

Cum depistezi boala Lyme dacă te-a mușcat o căpușă. Foto/Arhivă

Primăvară și vara sunt două anotimpuri marcate de grijă față de mușcăturile provocate de căpușe, dar mai ales pentru bolile pe care acestea le pot transmite.

Simptomele mușcăturii de căpușă

Principalele simptome ale bolilor transmise de căpușe sunt:

- prezența punctelor roșii în jurul mușcăturii
- amețeală
- dureri de cap și de articulații
- febra
- umflătură în locul afectat
- erupție
- senzație de arsură sau chiar dificultate respiratorie.

Nu toate persoanele prezintă însă aceste simptome. Sunt cazuri în care persoană va depista imediat căpușă atașată de piele sau este posibil că această să nu fie sesizată timp de câteva săptămâni.

Odată observată căpușă pe o zona a corpului, vizită la spital devine obligatorie. Tratamentul cu antibiotic în scop profilactic va fi sau nu recomandat de către medic, în funcție de tipul de căpușă care a provocat înțepătura.

Boala Lyme

Boala Lyme, o boală infecțioasă produsă de o bacterie numită Borrelia Burgdorferi, se transmite la om prin mușcătura de căpușă. Această boală are o multitudine de simptome fiind greu de diagnosticat și poate afecta întreg organismul, de aceea mai este numită și boală cu o mie de fețe.

Simptome

Principalele simptome pot constă în prezența stărilor febrile asemănătoare celor din gripă, oboseală accentuată, dureri de cap și stări de leșin, lipsa de energie, ganglioni umflați, dar și o erupție pe piele care pornește de la nivelul mușcăturii.

Diagnostic

O serie de teste se fac pentru identificarea unei infecții cu Borrelia Burgdorferi, iar testele imunologice sunt poate cel mai des utilizate pentru diagnosticarea bolii Lyme.

Organismul uman începe să producă anticorpi în decursul a două luni din momentul infestării cu această bacterie. Totodată, anticorpii pot rămâne în organism mulți ani după ce boală a fost tratată, de aceea testele imunologice nu vor stabili cu exactitate momentul în care a avut loc infestarea.

Testul pentru boala Lyme este efectuat pentru a se stabili cauzele unor simptome precum: stări de oboseală acută, febra, dureri musculare și ale articulațiilor, dureri de cap și înțepenirea gâtului, dar și afecțiuni cerebrale și cardiace și stări de nervozitate.

Tratament

În prezent, nu există niciun vaccin pentru prevenirea acestei boli. Tratamentul este alcătuit din antibiotice care vor fi administrate pe o perioada îndelungată de timp. Netratată, boală Lyme poate da naștere unor complicații grave la inima, articulații, dar și la sistemul nervos central.

Pericolul bolii Lyme apare dacă această căpușă a stat atașată pe piele între 36 și 72 de ore.

SURSA

Mai multe articole despre:
muscatura capusa boala lyme