MENIU

Cum au fost EXTRAȘI ultimii români din Afganistanul ocupat de talibani - Cine a aprobat misiunile secrete din Kabul

Cum au fost EXTRAȘI ultimii români din Afganistanul ocupat de talibani Foto: Twitter.com

O aeronavă privată din România a făcut curse secrete în Afganistan în aceste zile. Zborurile au fost contractate de NATO, spun sursele Realitatea PLUS. Două curse efectuate în ultimele zile, dar  nimeni nu a oferit încă explicații concrete despre misiunea acestora, deși două instituții le-au confirmat oficial.

Aeronava care a operat cele două curse pe aeroportul din Kabul face parte dintr-o companie privată. Ministerul de Externe a confirmat zborurile, pentru Realitatea PLUS, dar a transmis că nu poate da mai multe detalii suplimentare. Și Serviciul de Informații Externe a confirmat, pentru Realitatea PLUS, menționând că misiunea este una secretă. 

Potrivit surselor Realitatea PLUS, aeronava a fost contractat de NATO.

Primele informații despre zborurile misterioase făcute în zona de conflict din Afganistan au apărut la începutul acestei săptămâni.

Ce aeronavă misterioasă SALVEAZĂ românii din infernul afgan - Aterizările de pe aeroportul din Kabul

Primul zbor făcut de aeronava privată a fost duminică, 22 august, atunci când a fost extras un prim grup de români de pe aeroportul din Kabul, din Afganistanul ocupat de talibani. Oficial, MAE a transmis atunci că, în prezent, toți cetățenii români care au solicitat sprijin pentru evacuare autorităților române se află în siguranță în afara teritoriului afgan. Cetățeanul român extras  duminică a fost ultimul dintre cetățenii români aflați în Afganistan care își exprimase dorința de a fi evacuat. Oficial, acesta a fost un ultim român care solicitase repatrierea din Kabul și a ajuns în siguranţă la Islamabad, de unde a fost preluat de personalul Ambasadei României din Pakistan. Acesta nu reușise să ajungă inițial la aeroportul din Kabul din cauza haosului din capitala afgană.

Potrivit boardingpass.ro, datele disponibile pe Flightradar24 arată că în cazul zborurilor din Kabul este vorba de compania românească Star East Airline, iar transportul a fost efectuat cu o aeronavă Airbus A320. Zborul a avut loc pe 20 august din Cairo spre Istanbul, iar pe 21 august cursa a continuat spre Bahrain. Duminică, 22 august, avionul înmatriculat YR-SEA, parcat în capitala Egiptului din ianuarie 2020, a zburat pe ruta Bahrain – Kabul, potrivit aceleiași publicații.

În dimineața zilei de luni, aeronava Airbus A320 deţinută de Star East Airline a părăsit Kabul după șase ore de staționare pentru a se îndrepta spre Orientul Mijlociu, cel mai probabil spre Bahrain, mai scrie boardingpass.ro.