MENIU

Cum au devorat "electrocăpuşele" 132 milioane lei din bugetul Transelectrica

<p>Banii vor ajunge greu &icirc;n buzunarul patronilor: condiţiile de eligibilitate sunt dure, birocraţia este tipic rom&acirc;nească, iar termenul de decont &icirc;ncepe după 2015-2016</p>

Curtea de Conturi va sesiza Parchetul după ce a descoperit prejudicierea cu suma de 132,2 milioane de lei a patrimoniului Transelectrica, în vreme ce pentru abateri constatate în anul 2011 nu au fost recuperate prejudicii de 5,3 milioane de lei, se arată într-un raport al instituţiei.

Cea mai mare parte din bani, respectiv 80,1 milioane de lei reprezintă debite nerecuperate din derularea unor contracte de tranzacţii cu energie, pentru care nu au fost constituite garanţii financiare, potrivit Adevarul.ro.

Astfel, o sumă este 24,7 milioane de lei o reprezintă datoria companiei ECO Energy, care, între timp a şi intrat în insolvenţă. O altă datorie, de 22,8 milioane de lei trebuie recuperată de la furnizorul de electricitate Petprod, dar nu există decât o garanţie de 100.000 de lei.

De altfel, neconstituirea de garanţii a fost constatată şi în cazul altor societăţi, respectiv ALSO Energ SRL, CET Braşov, CET Energoterm, GEVCO SRL, Imobiliar Construct, Termoficare 2000 SA şi Total Electric Oltenia SA.

O altă pagubă, calculată de către inspectorii Curţii de Conturi la 27,7 milioane de lei, dar pentru care nu există vinovaţi. Este vorba de suportarea de către Transelectrica a unor dezechilibre în sistemul energetic. Mai exact, fie o serie de producători au produs mai multă energie decât au estimat, fie prea puţin.

Achiziţia de sisteme IT este şi ea pusă sub semnul întrebării, după ce Curtea de Conturi a descoperit că în unele cazuri compania a plătit chiar şi de 9,4 ori mai mult faţă de preţul pieţei. Mai multe...