MENIU

Cum ar fi arătat lumea dacă nu dispăreau dinozaurii? Specialiștii au, în sfârșit, un răspuns

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi arătat lumea dacă dinozaurii nu ar fi dispărut? Probabil, o să spui că oamenii și dinozaurii nu ar fi putut conviețui împreună. Însă, oamenii de știință spun că ar fi fost posibil, deoarece dinozaurii ar fi evoluat și ei.

Dinozaurii au dispărut acum 65 de milioane de ani, însă oamenii de știință nu au reușit nici până acum să afle cu exactitate care a fost motivul. Cea mai acceptată teorie este aceea conform căruia - dinozaurii au fost distruși de efectele devastatoare ale unui asteroid.

„Gigantica rocă din spațiu ar fi avut un diametru de 15 kilometri, adică cam cât 158 de terenuri de fotbal american la un loc și a lovit Pământul cu forța a zece miliarde de bombe atomice detonate la Hiroshima. În urma impactului 75% dintre specii au dispărut", spun cercetătorii.

Însă, oamenii de știință cred cu tărie că dacă asteroidul ar fi ocolit planeta, dinozaurii ar fi trăit și azi. Bineînțeles, ar fi trebuit să facă față unor serii de schimbări care au survenit de-a lungul istoriei Pământului.

Cum ar fi putut oamenii și dinozaurii să conviețuiască împreună

În cazul în care un astfel de scenarui ar fi fost real, există mai mult posibilități pe care oamenii de știință le iau în calcul. Pe de-o parte există o variantă potrivit căreia omul ar fi continuat și el să evolueze și astfel s-ar fi adaptat unei ere a dinozaurilor sau ar fi devenit prada acestora.

Acum 2,6 milioane de ani a început Era Glaciară, iar o parte dintre mamifere, precum mamuții lânoși sau leii dinți-sabie n-au supraviețuit, cu toate că erau adaptați la gerul cumplit. Omul a supraviețuit și există șanse ca multe specii de dinozauri să fi supraviețuit, de asemenea.

Ei bine, dacă dinozaurii ar fi supraviețuit cu siguranță nu ar mai arătat așa cum îi știi tu. În primul rând planetele din ziua de azi, spre deosebire de cele de acum 55 de milioane de ani sunt mai sărace în nutrienți, ceea ce înseamnă că asigură mult mai puțină energie. Drept urmare, dinozaurii erbivori gigantici ar fi scăzut mult în dimensiuni.

Sursa

Mai multe articole despre:
pământ animale evoluţie Dinozauri