MENIU

Cum a câştigat profesorul Adrian Curaj peste 119.000 de euro din proiecte europene

Cum a câştigat profesorul Adrian Curaj peste 119.000 de euro din proiecte europene

Adrian Curaj se poate mândri cu veniturile obţinute înainte de a avea funcţia de ministru al Educaţiei. Jurnaliştii de la Gândul demonstrează, într-un articol, cum Adrian Curaj, profesorul, a fost şi director la stat, şi expert pe bani europeni. Astfel, el a câştigat, în perioada 2007-2014, aproape 120.000 de euro din proiecte europene.

Adrian Curaj a condus, în perioada 2008-2015, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, o instituţie publică subordonată Ministerului Educaţiei.

De asemenea, scrie gandul.info, acesta a fost manager sau expert în mai multe proiecte finanţate de Uniunea Europeană şi implementate în România chiar de instituţia pe care o conducea. Curaj era plătit, în acelaşi timp, din bani europeni pentru proiecte, dar încasa şi salariul de director al instituţiei, de la stat.

Astfel, potrivit gandul.info, Adrian Curaj a câştigat în această perioadă aproape 120.000 de euro. Iar din alte proiecte europene, actualul ministru a mai încasat 36.000 de euro, potrivit declaraţiilor sale de avere.

Pe lângă aceste sume, Curaj a încasat 35.000 de euro de la stat, salariul de director. De asemenea, jurnaliştii de la Gândul menţionează că Aurelia Curaj, soţia ministrului, a lucrat ca expert într-o perioadă în care instituţia era condusă chiar de soţul ei, câştigând aproximativ 13.000 de euro.

Tot jurnaliştii de la Gândul spun că nu există o lege care să îi interzică lui Adrian Curaj să fie atât director plătit de stat, cât şi manager sau expert, remunerat separat din fonduri europene.

Contactat de jurnaliştii de la Gândul, Ministerul Educaţiei a precizat că Adrian Curaj a luat parte în mod direct, în calitate de expert sau coordonator, în scrierea şi implementarea mai multor proiecte, fără a beneficia întotdeauna de remuneraţie.

„Prin prisma experienţei şi a expertizei pe care le deţine, Adrian Curaj a luat parte în mod direct, în calitate de expert sau coordonator, în scrierea şi implementarea mai multor proiecte, fără a beneficia întotdeauna de remuneraţie. De altfel, prezenţa instituţiei în aceste proiecte internaţionale se datorează prestigiului UEFISCDI la nivel internaţional şi a recunoaşterii de care se bucură expertiza domniei sale în mediile internaţionale”, susţine Ministerul Educaţiei.