MENIU

Cum a ajuns arhitecta Anca Petrescu să-i îndeplinească lui Ceauşescu cel mai grotesc moft

Cum a ajuns arhitecta Anca Petrescu să-i îndeplinească lui Ceauşescu cel mai grotesc moft

Anca Petrescu, arhitecta Casei Poporului, a ajuns cunoscută în toată lumea după ce a schiţat şi a realizat cea mai importantă clădire a României: Casa Republicii. „Adevărul“ vă spune astăzi povestea impresionantă a tinerei care a reuşit să-l impresioneze pe Nicolae Ceauşescu.

În luna martie a anului 1949, la Sighişoara se năştea cea care avea să rămână în istoria României: Anca Petrescu. O femeie ambiţioasă, extrem de muncitoare şi serioasă. A absolvit în anul 1973 Institutul de Arhitectură Ion Mincu, fără să îşi închipui că numele ei urma să fie cunoscut de o lumea întreagă.

Cum a ajuns să realizeze proiectul Casei Poporului

În anul 1977, România era zguduită puternic de cutremur. Atunci, în mintea lui Nicolae Ceauşescu a început să prindă rădăcini ideea unui monument strategic. Aşa a ajuns să organizeze un concurs la care au participat 17 colective de arhitecţi. Printre aceştia se numără şi Anca Petrecu care povestea în 2013, pentru Adevărul, că nu s-a gândit nicio clipă că ea ar putea să ajungă să câştige.

În 1982, a avut loc ultima etapă a concursului. Dintre toate proiectele prezentate atunci, unul singur l-a impresionat pe Nicolae Ceauşescu: cel realizat de către Anca Petrescu, care avea şi o temă interesantă de licenţă: dealul pe care urma să fie construită Casa Poporului.

 
„Nu am crezut nicio clipă că o să aleagă proiectul meu. Ceilalţi arhitecţi care au participat în concurs aveau nişte titulaturi impresionante, în comparaţie cu mine” , povestea arhitecta.
 
Citeşte mai mult pe adevarul.ro

Mai multe articole despre:
Casa Poporului arhitect Anca Petrescu