MENIU

CULISELE STATULUI PARALEL. Un afacerist de Succes, dar conectat și la banii statului.

Nicolae Sarcină este un afacerist discret, care evită întâlnirile cu camera de filmat. Oltenii și Revista Forbesc știu, însă, despre el, că este cel mai bogat român din Gorj. Are o avere estimată la aproape 60 de milioane de euro. Când nu vinde carne, brânză sau mezeluri, miliardarul Sarcină face afaceri cu statul. Și astfel, de ani buni, este jupân peste județ

Cum a ajuns Nicolae Sarcină, din băiatul simplu de la Bâlta, Gorj, la SC SUCCES NIC, un conducător de licitații publice?
Fiind băiet, păduri cutreiera, dar nu ca să se culce lângă izvor. Nicolae Sarcină, cu antreprenoriatul în sânge, a făcut bani de mic. Bunica de la Bâlta îl ducea din satul natal pe Valea Jiului, unde le vindea minerilor țuică și vin. Iar când băutura se termina, micuțul Nicu bătea pădurile din județ, ca să adune fragi și mure.

NICOLAE SARCINĂ - ÎN GENUNCHI PENTRU FRAGI
„Cel mai greu a fost să culeg fragi, pentru că trebuia să stau în genunchi. Şi castanele erau greu de cules, pentru că aveau numai ţepi. Aveam mâinile umflate de la înţepături. Castanele le vindeam studenţilor de la medicină din Craiova. Ei ştiau că sunt bune pentru ţinere de minte şi le cumpărau. Nu prea le dădeam la centrele de achiziţie, pentru că ofereau un preţ mic“.

Și așa a ținut-o Nicu Sarcină până la Revoluție. La 19 ani, își cumpăra prima mașină - un Aro 243. Apoi, drumurile i s-au deschis gata luminate.

Până în 2014, milionarul gorjean controla deja un lanț de 150 de magazine, 7 benzinării, stații de betoane, fostele firme de transport deținute de CE Oltenia, privatizate și încăpute în același grup, firme de reparații în minerit, fabrică de pâine și lactate, companii de producție piese metalice sau izolații, firme de Securitate, trust de presă, dar și proprietăți de milione de euro și exploatări de pădure. Succes Nic Com SRL este singura societate în care Nicolae Sarcină apare ca asociat unic și administrator. Toate celelalte societăți ale grupului lucrează pentru acesta, fiind administrate și deținute de intermediari.

Acum 7 ani însă, o acțiune de amploare a DIICOT a tulburat afacerile celui mai bogat gorjean. 31 de percheziții simultane în județele Gorj, Mehedinți, Ilfov, Dolj și Cluj, pentru suspiciuni de evaziune fiscală de mare amploare. Procurorii vorbeau atunci de prejudicii de peste 7 milioane de euro. Dosarul început acum 7 ani nu și-a găsit încă finalitatea, dar există suspiciuni că anchetatorii s-au retras, rând pe rând. Mai bogați.

Până acum, doi directori ai grupului Succes au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală. Marele prejudiciu se ridică la 78.000 de lei și vizează fapte petrecute cu ani în urmă.

Infracțiunile ar fi fost săvârșite în domeniul panificației. Nu s-au emis bonuri fiscale. Pe fir, a fost chiar și SRI-ul, implicat serios în numărarea covrigilor sau a găurilor din ei.

O altă cercetare a vizat și Grimex, fosta uzina de reparații pentru utilajele din minerit, cea care și acum are contracte bănoase cu CEO și care, până la privatizare, a fost condusă de Florin Cârciumaru, fostul primar din Tg. Jiu.

De ani buni, firmele lui Sarcină sunt pe lista celor care au căpușat Complexul Energetic Oltenia, alături de Trefo Rovinari, firma familiei lui Dan Vîlceanu de la Finanțe.

Niciun director CE Oltenia nu a reușit să scape de aceste companii, abonate la banii public. De puțină vreme, Lui Nic Succes îi este mai ușor, pentru că la conducerea companiei de stat a ajuns chiar finul său, Daniel Burlan. Minute întregi, Sarcină s-a târguit cu polițistul, arătându-i diverse legitimații, și crescând șpaga de la 200 la 300 de lei. În final, a primit o amendă de 240 de lei. Iar după 7 ani de la această filmare, miliardarul gorjean a ajuns și la Tribunalul Dâmbovița, acolo unde a fost judecat pentru dare de mită. Anul trecut, procesul ajunsese la al 31-lea termen de judecată, pe când fapta era deja prescrisă.