MENIU

CULISELE STATULUI PARALEL. Pe ce chletuie BNR banii în plină pandemie

BNR face cheltuieli serioase în pandemie. Foto/Profimedia

În contextul pandemic și al scumpirilor care se țin lanț, majoritatea românilor trăiesc cu grija zilei de mâine. Criza economică pare că nu a ajuns și la Banca Națională a României. Jurnaliștii strictsecret.ro relatează că subalternii lui Mugur Isărescu se bucură de salarii nete de aproximativ 1.850 de euro pe lună. Practic, Veniturile angajaților Băncii Naționale sunt cu 60% mai mari decât cele ale altor români care lucrează în sistemul bancar.

Banca Națională nu este fruntașă doar la salarii, ci și la achiziții publice. Potrivit unei anchete publicate de strictsecret.ro, anul acesta, în plină pandemie, BNR a făcut cumpărături de sute de mii de euro.

Se pare că la BNR nu se resimte nici scumpirea alimentelor pentru că, în timp ce mulți români nu-și permit să umple un coș de cumpărături, oficialii Băncii Naționale au cheltuit peste 1.260.000 de lei pe legume pentru cantina-restaurant a instituției. Nu s-au zgârcit nici la alte produse alimentare. Potrivit strictsecret.ro, angajații BNR au mâncat anul acesta carne de peste un milion de dolari și produse lactate de un sfert de milion de euro.

Strictsecret.ro mai relatează că BNR a cumpărat materiale și produse igienico-sanitare pentru prevenția COVID-19 de peste 310 mii de lei. Se pare însă că acestea nu au fost suficiente, așa că au investit masiv în ... șervețele umede. Același site relatează că Banca Națională a României a cheltuit mai bine de 155 de mii de lei pe aceste produse de igienă.

Cei de la strictsecret.ro relatează că, în topul cheltuielilor exorbitante din bani publici, se află și cei 7.500.000 de lei pe care BNR i-a dat pentru servicii hoteliere și de transport. Cei de la Banca Națională nu s-au dat înapoi nici de la renovări și amenajări.

Pentru renovarea și amenajarea a trei imobile deținute de instituție, au fost cheltuiți peste 40.000.000 de lei. Și, pentru ca tabloul banilor duși pe apa sâmbetei să fie complet, BNR a cheltuit 7.380.000 de lei pe modernizarea grupurilor sanitare dintr-un sediu al instituției. În acest timp, pentru mulți români apa caldă este doar un vis. 

Mai multe articole despre:
bnr bani salarii pandemie banca nationala