MENIU

Culisele Statului Paralel | Marile puteri ale Planetei, la G20 - Decizii cruciale

G20

A fost un weekend crucial pentru întreaga planetă. Liderii celor mai dezvoltate 20 de economii ale lumii s-au reunit la summitul G20, la Roma, pentru a decide direcția în care va merge lumea, de aici înainte. Pe agenda marilor puteri ale lumii, se regăsește, bineînțeles, pandemia de COVID-19 care a dat naștere unei recesiuni globale, dar și măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice.

De asemenea, achizițiile și distribuția globală de vaccinuri anti-COVID, medicamente și teste pentru țările slab dezvoltate sunt câteva dintre temele Summitului. În cadrul întâlnirii de sâmbătă, a fost aspru criticată rata scăzută de vaccinare din mai multe state. Uniunea Europeană a cerut G20 să fie investite 4,5 miliarde de dolari, precizând că, în timp ce 70% din populaţia statelor bogate s-a vaccinat anti-COVID-19 cu cel puţin o doză, în ţările sărace, proporţia este de doar 3%. Astfel, Uniunea Europeană propune un tratat internațional în privința pandemiilor.

"Principiul unui tratat internațional privind pandemiile, bazat pe Constituția Organizației Mondiale a Sănătății, va face obiectul unei Adunări Mondiale a Sănătății în luna noiembrie. Considerăm că un astfel de tratat va fi cel mai bun instrument pentru a îmbunătăți pregătirea pentru pandemii și răspunsul la acestea la nivel mondial", a spus Charles Michel, președintele Consiliului European.

Președintele chinez, Xi Jinping, și liderul rus, Vladimir Putin, care participă la G20 prin videoconferință, au pledat în favoarea unei recunoașteri reciproce a vaccinurilor anti-COVID disponibile în prezent, în contextul în care serurile chinezești și rusești nu sunt acceptate în întreaga Uniune Europeană.


Putin a denunțat ”concurența necinstită, protecționismul” și faptul că unii ”nu sunt pregătiți de o recunoaștere reciprocă a vaccinurilor și certificatelor de vaccinare”.

Fără a constitui o surpriză, șefii de stat și de guverne au dat dovadă, sâmbătă, la prima sesiune de lucru a G20, de o ”susținere largă” față de taxarea minimă la nivel mondial cu 15% a multinaționalelor. Decizia va fi aprobată în comunicatul final, iar implementarea acesteia va avea loc până în 2023.


Întreaga omenire este cu ochii pe Summitul G20 pentru că acolo se pregătește terenul pentru cea de-a 26-a Conferință a ONU asupra schimbărilor climatice. COP 26 se va desfășura la Glasgow, în Regatul Unit, începând de luni.

Specialiștii avertizează că, în absența acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice, omenirea va fi crunt lovită de fenomene meteorologice extreme cum ar fi uraganele, seceta, incendii forestiere.


Țărilor li se cere să prezinte obiective ambițioase de reducere a emisiilor de CO2, iar în acest sens se impune accelerarea procesului de eliminare treptată a cărbunelui, reducerea defrișărilor, trecerea la vehicole electrice.

Președintele Klaus Iohannis va participa, de luni, la conferința ONU privind schimbările climatice, COP 26. Șeful statului s-a aflat zilele acestea într-o vizită de stat în Egipt. 

Mai multe articole despre:
culisele statului paralel g20