MENIU

Culisele statului paralel |  De ce au devenit, brusc, „baronii roșii” buni pentru Guvern - Motivele ascunse ale PNL și PSD

Partidul Social Democrat (PSD) Foto: INQUAM/Octav Ganea

Controversă la votul liberalilor pentru alianța cu PSD pentru formarea Guvernului - au fost mai multe voturi decât cei prezenți. Motivele pentru care PNL a parafat alianța cu PSD, dar și câștigurile foștilor parteneri din USL au fost analizate marți seară, la Culisele statului paralel, cu Anca Alexandrescu. 

Despre motivul ascuns al liberalilor din Ardeal „pentru” o alianță cu PSD, jurnalista Ada Meseșan consideră că „cei care au votat nu-și asumă curajul” de a recunoaște poziția pro-PSD, dându-l exemplu pe Gheorgh Falcă. În același timp, Dan Motreanu, șeful filialei PNL Giurgiu, a fost catalogat de jurnalistă drept „ipocrit, pentru că și-a întărit organizația cu pesediști, a aspirat mulți”. Dan Motreanu a transmis un mesaj împotriva alianței cu PSD.

Citește și Culisele Statului Paralel | Șmecheria prin care liderii PNL s-au asigurat că se votează alianța cu PSD. LISTA celor care au girat-o

Despre prezența la votul pentru alianța PNL cu PSD, jurnalistul Liviu Alexa, din Cluj-Napoca, a declarat că nici Emil Boc nu a fost prezent, dar a trimis o scrisoare. Dar a fost dl Daniel Buda. PNL, prin Emil Boc și Daniel Buda, voteaza pentru alianta cu PSD, când, acum trei ani, clujenii au iesit in stradă să protesteze impotriva alianței PNL cu PSD”. 

Jurnalistul Mihai Belu a enumerat mai multe motive pentru care liberalii au votat pentru alianța cu PSD.

„Cei care au votat pentru vor fi beneficiarii acestei afaceri, puțini au vrut sa se pastreze si domnișoare, dar să beneficieze și de alianță. E la fel cum face USR cu proiectul Anghel Saligny. Când a fost USL, inițial, au spus ca nu vor, dar au intrat la braț în Parlament, și-au pus oameni în deconcentrate. Ei au votat impotrivă ca manifest politic, ca sa-si arate sprijnul pentru Florin Cîțu, și nu pentru președintele Iohannis. Vor primi bani din PNRR, la impartire. Toata brigada lui Cîțu  pleaca de la masa? Nu. Chiar daca mai rupe președintele Iohannis. Au județe întregi. Să nu-i  privim ca pe niste ingeri pe cei care au votat impotriva. Multi au votat impotriva ca sa-și promoveze o imagine angelică, pentru a-și păstra opțiunile deschise”, a declarat Mihai Belu, marți seară, la Culisele Statului Paralel.

Jurnalistul Dan Ionescu a afirmat că „cei cu care am vorbit au votat din convingere. Mai ales că oamenii din PNL sunt dezamăgiți, votantul PNL... Cum privesc ei această alianță... Votantul PNL râde în pumni și zice <<ce ne batem joc de ăștia>>”.

Despre cât va câștiga PSD prin aceast alianță, jurnalistul Liviu Alexa consideră că liberalii care au plecat din PSD vor reveni în partid.

„Dacă Marcel Ciolacu reușește să pună mâna pe Finanțe și Justiție, parlamentarii care au plecat din PNL se vor întoarce în PSD”, este de părere Liviu Alexa.

Jurnalistul Mihai Belu a afirmat că „PSD va veni mult mai pregatit pentru guvernare, va lăsa PNL-ului ceva și va exploata și electoral problemele PNL, le va arăta cu degetul. Ei vin să-și rezolve problemele proprii”.