MENIU

CULISELE STATULUI PARALEL / Călin Georgescu: Puterea mondială se rearanjează. E un moment cheie pentru România

Energie

Călin Georgescu, expert în domeniul dezvoltării durabile și fost secretar general al Ministerului Mediului și al Asociației Române pentru Clubul de la Roma, a vorbit, în emisiunea Culisele Statului Paralel, de la Realitatea PLUS, despre importanța independenței energetice a României și despre "deal-urile" care se fac la nivel modial. El a avansat și o soluție.

"Dacă plafonezi prețurile astăai e un semn de întrebare de ce nu ai plafonat atunci când trebuia. Problema energetică e uriașă și ține de securitatea națională. Se știa de acum 7 ani. Suntem prea mici pentru un război atât de mare. Sunt niște culoare energetice și niște deale-uri la nivel mondial. Să participi la evenimente sau să le generezi tu. Instituțiile statului ar trebui să participe (...).  Gazoductul Nord Stream (despre care criticii au spus că va crește dependența Europei de gazul rusesc și va ocoli un aliat cheie al UE, Ucraina - n.r.) sunt multe jocuri politice. Proiectul Nabucco (gazoductul care ar fi trebuit să aducă gaze naturale din Azerbaidjan și care nu va mai trece prin țara noastră – n.r.) care s-a îngropat (...) România a investit aproape 1 milliard în asta (...).

Deal-uri mari pe energie se fac pe termen lung. Vedeți Ungaria care are semnat pe termen lung cu Rusia un contract de energie pe 15 ani. Acolo s-au găsit soluții și de prevenție și restricții (legate de pandemie - n.r.).

Puterea mondială se rearanjează. Parteneriatul Rusia-Germania relevă supremația în zonă pe 100 de ani. E un moment cheie pentru România. Avem gaz și avem și energie și nu știm ce să facem cu ele. România ar trebui să aibă o bursă de energie la București și bursă de gaze la Brăila. Am juca o carte istorică – avem toate șansele și posibilitățile pentru că avem energie", a afirmat Călin Georgescu.

El a acuzat "lipsa majoră de profesionalism" de care dă dovada România. "Se impune reprofesionalizarea României. Profesionalismul înalță o țară, politicianismul o îngroapă", a spus Georgescu.

Acesta a făcut referire și la educație, precizând că există o regulă, rspectiv să investești în educație ca să culegi în economie.

"Dacă nu se întâmplă asta, atunci este Tabula rasa. Și părinții care s-au îmbogățit peste noapte au avut o contribuție la distrugerea școlii pentru că s-au implicat acolo unde nu trebuiau să se implice. Conceptul eleganței și nobleței – nimeni nu a fost interesta de el", a arătat Georgescu.