MENIU

Culisele statului paralel | AUR - partidul care trece Prutul. Cum a ajuns a patra forță politică din România

Partidul AUR a anunțat că va participa la alegerile din Republica Moldova. Joi, în emisiunea ”Culisele statului paralel”, Anca Alexandrescu a dezvăluit de ce vor liderii partidului să ajungă în Parlamentul de la Chișinău și cum a ajuns a patra forță politică din România. 

”AUR candidează pe 11 iulie la Chișinău și își asumă implicare politică în ambele state românești,” a anunțat președintele partidului, George Simion. 

Un partid, două țări, un singur ideal. Alianța pentru Uniunea Românilor s-a lansat și la Chișinău și speră să facă o figură frumoasă la alegerile parlamentare din vară.
”Apelul nostru pentru alegerile din 11 iulie este de a crea o forță românească și o singură listă națională care să intre în Parlamentul de la Chișinău”, a mai spus acesta. 

La Chișinău, de AUR se ocupă liderul Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, un vechi partener de marșuri unioniste al liderului AUR de la București.
”AUR este proiectul politic care își propune și va realiza unitatea unionistă și, pe această cale, țin să vă anunț că așteptăm alături de noi reprezentanții tuturor partidelor și a forțelor politice care pledează pentru această cauză”, a declarat acesta. 

George Simion ar fi vrut să treacă Prutul și să fie alături de colegii de la Chișinău, dar are interdicție de intrare în Republica Moldova, după ce a organizat acolo mai multe evenimente care s-au lăsat cu violențe. Înainte de lansare însă, a ajutat și el cum a putut. S-a urcat în mașină și a plecat către vama Albița-Leușeni unde s-a asigurat că toată Moldova va afla de AUR. Deși știa că are interdicție, președintele AUR a vrut să forțeze intrarea în Moldova.
”Incredibil! Parlamentar român... nu mi se permite accesul să intru în Republica Moldova… nu mă las cu una cu două. stau până mâine, până poimâine, stau până în 2023 aici dacă trebuie”, a declarat acolo. 

Pentru George Simion, 2023 a venit după două zile. S-a întors la București, la fix să-și anunțe gloria. Lansarea partidului său peste Prut vine după ce mai bine de zece ani a militat constant pentru unirea României cu Republica Moldova, prin marșuri unioniste, comemorări cu pompă la sărbători naționale și alte acțiuni prin care a încercat să iasă în evidență. Bazinul său de susținători era format în primul rând din unioniști și membri ai galeriilor de fotbal, zonă în care Simion înființase facțiunea „Uniți sub tricolor”.

Sub umbrela AUR s-au adunat, în timp, generali în rezervă, persoane cu simpatii legionare, oameni acuzați de crime la Revoluție, activiști anti-mască și figuri anchetate pentru organizare de grup infracțional. De fapt, AUR pare a fi rezultatul ambiției unui singur om de a ajunge cu orice preț să conteze în politica românească. Și acum, și în cea de peste Prut. George Simion a renunțat la orice filtru și a îmbrățișat orice om și orice idee care îl ajută să-și atingă scopul.

Alianța pentru Unirea Românilor a obținut la parlamentarele din iarnă peste 500.000 de voturi. Un partid înființat cu numai un an înainte de alegeri, cu puține filiale în teritoriu și cu logistică aproape inexistentă a ajuns peste noapte a patra forță politică din Parlamentul României. Și, probabil, din iulie, o forță și în Republica Moldova, AUR realizând astfel ce nu au reușit mai marii politicii românești în ani de strădanie.

La Moldova a visat multă vreme și Traian Băsescu. Ani la rând a suspinat și a vărsat lacrimi pentru frații de peste Prut. În 2016, și-a luat chiar și cetățenie moldovenească cu gândul că ambițiile politice și le va împlini și la Chișinău.
”Sunt mândru că mi-am îndeplinit visul de a avea cetățenie valabilă pe tot teritoriul de la frontiera de vest până la Nistru. Vă mulțumesc mult, domnule ambasador!”, declara fostul președinte. 

Un an mai târziu însă, Igor Dodon, fostul președinte moldovean care era convins că, pentru Republica sa, lumina vine din Rusia, i-a retras lui Băsescu cetățenia moldovenească.