MENIU

CULISELE ședinței PNL în care s-a votat în unanimitate susținerea lui Florin Cîțu - Ilie Bolojan, mesaj DUR pentru premier

CULISELE ședinței PNL în care s-a votat susținerea lui Florin Cîțu - Mesajul lui Ilie Bolojan

Conducerea PNL, întrunită fără acordul lui Ludovic Orban, a votat o rezoluție pentru susținerea lui Florin Cîțu în fruntea Guvernului. La ședință au participat inclusiv liberali din tabăra lui Orban, spun surse politice, potrivit Realitatea PLUS. Susținătorii lui Cîțu au cerut o nouă ședință a conducerii PNL vineri, la care este așteptat și Ludovic Orban, care nu a participat la adoptarea rezoluției de joi.

Scopul întrunirii Biroului Permanent Național al PNL de joi a fost semnarea unei rezolutii in favoarea lui Florin Cîțu, în urma ultimelor mutări ale premierului legate de programul pentru autoritățile locale, ce au culminat cu revocarea ministrului Justiției, Stelian Ion, din USR.

La ședință au participat aproximativ 70% dintre membrii conducerii PNL, dar si liberali care nu au exprimat o susținere pentru Cățu sau Orban, ca Sebastian Burduja, vicepreședinte PNL, sau Cristian Buican din Vâlcea. 

Ședința s-a desfășurat într-un adevărat consens pentru susținerea lui Florin Cîțu și s-a votat în unanimitate, relatează Realitatea PLUS.

Totuși, un lider cu greutate în PNL s-a arătat profund îngrijorat că  toate aceste tensiuni duc la deteriorarea coaliției și scad încrederea în Guvern și PNL și a cerut atenție la deciziile viitoare. Este vorba despre Ilie Bolojan.

S-a discutat în ședința BPN și de programul Anghel Saligny, iar Florin Cîțu a anunțat că va fi votat vineri în Guvern, în ședință, cu toate avizele. Potrivit Realitatea PLUS, liberalii se vor întâlni mâine, la Parlament, pentru a vedea cum se poate debloca actuala criză, fără precedent, pri ncare trece partidul, dar și coaliția de guvernare.

În timp ce e atacat din toate părțile, premierul se grăbește cu cele 50 de miliarde de lei către primari. Proiectul ar urma să fie adoptat în următoarea ședință de guvern.

Prim-vicepreședintele PNL, europarlamentaru lRareș Bogdan, care-l susține pe Florin Cîțu în cursa pentru șefia PNL, spune că „programul Anghel Saligny nu e despre ambitii, ci despre dorinta de a fi alaturi de comunitățile locale”.

Mai mulți liberali au semnat o rezoluție prin care arată susținerea lui Florin Cîțu în fruntea Guvernului. Premierul a convocat conducerea PNL , fără să se consulte cu Ludovic Orban, președintele partidului.

Tot Rareș Bogdan a relatat că la ședință „au participat peste 70% din membrii Biroului Permanent Național si s-a votat in unanimitate, nicio abținere, niciun vot împotriva, sustinerea lui Florin Cîțu, ca premier, si pentru toate demersurile domniei sale”.

În același timp, președintele actual al PNL, Ludovic Orban, spune că a decis să nu participe la această ședință.

„Nu am fost informat, nu am putut sa verific indeplinirea conditiilor statutare de convocare. Președintele (PNL - n.red.) este garantul statutului partidului. Atât timp cât nu sunt informat, nu știu dacă este statutar sau nu”, a precizat joi Ludovic Orbaan despre convocarea Biroului Permanent Național de către Florin Cîțu.

La ședință au venit și liberali care inca nu aparțin unei tabere și care ar putea înclina balanța la congresul din toamnă. Deși au semnat rezoluția pentru susținerea premierului, aceștia au atras atenția că imaginea PNL ar putea să fie pătată după războiul intern, dar și cel din coaliție.

Ilie Bolojan, președintele PNL Bihor și președintele Consiliului Județean Bihor, spune însă că este îngrijorat pentru viitorul PNL și al coaliției din cauza tensiunilor.

„Sper să nu fie niste victorii a la Pirus, în care dupa ce terminam competiția internă și terminăm și disputele cu partenerii sa fim atât de răniți încât să nu mai putem face mare lucru. Astăzi, în situația în care ne aflăm, pentru că suntem în fața unui fapt împlinit. Rațional nu putem decât sa dam  un vot de sustinere, dar unde ne ducem mai departe, care sunt pasii urmatori? Ce se întâmplă cu deteriorarea coalitiei, pentru că vor ramane răni, tensiuni, sechele atât de mari incât nu stiu cum o sa putem merge mai departe, să facme performanță, să luam decizii”, a declarat Ilie Bolojan în ședința BPN al PNL de joi, potrivit înregistrării audio difuzate de Realitatea PLUS.

În acest timp, Florin Cîțu nu renunță la mesajele ironice de campanie: „Succes România, câștigăm big time”, transmise pe Facebook.