MENIU

”Culisele puterii” Miron Mitrea, despre câștigătorii și perdanții alegerilor. Ce variantă de guvern propune

Miron Mitrea

Miron Mitrea a făcut, joi seară, o analiză a rezultatelor alegerilor parlamentare de duminică. Consultantul politic a spus, în emisiunea ”Culisele puterii”, că cea mai bună variantă pentru țară în actuala situație, în care se confruntă cu o criză de sănătate și una economică, ar fi o mare alianță între stânga și dreapta. 

”M-a surprins un pic dimensiunea victoriei AUR-ului.

Ce pot vedea, la cald... prima concluzie este că partidele-balama au dispărut și asta o salut. Am scăpat de partidele care ba luau unii dintr-o parte, ba din alta - PMP și Pro România. Astfel de partide nu folosesc în general nimănui.

Singurul partid care este fericit cu rezultatele este AUR.

PNL este nefericit. Își pregătise o victorie cu 2-3 puncte în fața PSD-ului și credea în ea. O cădere destul de importantă față de locale, care îl duce pe locul doi, o mare surpriză pentru mulți.

PSD nici el nu are motive foarte mari de fericire. Sigur, e bucuros că, după cele trei runde de alegeri pierdute, trece pe locul 1, dar cu un rezultat mai mic decât se așteptau. La locale au luat 31%, acum, undeva pe la 29%. Ciolacu a reușit un lucru important, a redresat partidul, dar sunt convins că și el regretă că nu a reușit să-și atingă ținta.

USR, deși singurii care ar avea motive, sunt foarte nefericiți. S-au îmbătat cu sondaje, erau gata că se bat cap la cap cu PNL. Mai e până acolo, eu am dubii în ceea ce privește o asemenea situație”, a spus Mitrea.

Despre propunerea de premier a PNL, respectiv ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, consultantul politic consideră că ar putea trage în jos partidul în ceea ce privește simpatia populară.

În opinia lui Mitrea, cea mai bună variantă în contextul actual ar fi o mare alianță stânga-dreapta. ”Nu văd posibil așa ceva, dar ca Președinte, ca politician, la asta m-aș gândi: o alianță mare care să aducă 60% din voturi într-un moment de criză sanitară și economică, să ducă țara lin pentru o perioadă de vreme”, a precizat consultantul politic.