MENIU

CULISE STATULUI PARALEL. Cristian Rizea despre motivul pentru care Adrian Năstase a pierdut alegerile prezidențiale din 2004

Foto arhivă

Fostul deputat Cristian Rizea a declarat, într-o intervenție video în emisiunea CULISELE STATULUI PARALEL, că Adrian Năstase a pierdut alegerile prezidențiale în favoarea lui Traian Băsescu din cauza unei aroganțe politice excesiv dar și a semidictaturii în care a condus România.

Cristian Rizea spune că Adrian Năstase a încercat să-l saboteze prin orice mijloace pe Traian Băsescu, pentru că acesta câștiga tot mai mult capital electoral, devenind astfel un contracandidat serios pentru președinția României. 

„Năstase voia să facă o alianță cu Traian Băsescu pentru că aceasta devenea un pion politic important. Năstase îl sabota pe Băsescu. Se dorea crearea unui mare partid de stânga. Eram lângă Atanasiu președintele PSDR, care era în Internaționala Socialistă. Traian Băsescu era un jucător politic, dar avea probleme cu acel dosar flota. Prima manifestare la care a ieșit Băsescu a fost la o gală a tineretului. A fost primul moment când m-am cunoscut cu Traian Băsescu, în aprilie 2005. A doua zi m-am întâlnit cu Gabi Oprea, pentru că mă tundeam la aceeași frizerie cu el, iar el mi-a spus: „Ce ai făcut, te-ai dat cu Băsescu. Elena Udrea avea o forță foarte mare atunci.

Fostul deputat este ferm convins că lui Adrian Năstase i s-a tras de la „Grupul de la Băneasa”, o mână de afaceriști, cu puternică intrare la președintele de atunci al țării, Ion Iliescu. Grupul de la Băneasa era format, printre altele, de Remus Truică, dar și de Dorin Cocoși și Elena Udrea. 

„Guvernarea Năstase a fost o guvernare cu mână de fier, nu mișca nimic în Guvern. Adrian Năstase era intransigent, conducea guvernul cu mână de fier. A avut protejați cum sunt Remus Truică, Gabi Oprea și Victor Ponta, care l-au trădat. Ei nu au mai rămas lânga ei, așa cum credeau unii. Adrian Năstase a făcut totul pentru Victor Ponta și a ajuns unde a ajuns cu sprijinul cu lui Năstase. Lui Năstase i s-a tras de la „Grupul de la Băneasa”, care a „deschis capul cu ușa”, la Cotroceni. Dorin Cocoș și Elena Udrea erau și ei în siajul „Grupului Băneasa”, totuși nu luau decizii. Toată lumea din presă asculta de Adrian Năstase, dar erau și divergențe și atunci între Dan Ioan Popescu și Miron Mitrea”, a spus Rizea.

„Existau anumiți miniștrii care „jucau” cu Palatul Cotroceni, cum ar fi Ecaterina Andronescu, Alexandru Atanasiu, care era mai în echilibru, Hildegard Pwak, Ilie Sârbu, care erau apropiați de Năstase. Adriaa Năsatse avea o teamă mare față de Hildegard Puwak și se discuta că ar putea prelua guvernul, motiv pentru care Năstase a izolat-o. Domnul Radu Timofte de la SRI juca cu domnul Iliescu. Năstse controla SIE, mai degbarbă și, credea el, că deține și controlul grupului de la Cluj”, a mai spus fostul deputat.