MENIU

CULISELE STATULUI PARALEL. Dezvăluirile unui fost procuror DNA

Foto arhivă

26 de pungi cu bani. Aceasta ar fi fost șpaga primită de un șef al SRI. Banii nu s-ar fi dat numărați, ci cântăriți. Astfel că, cel care a făcut "expedierea" nu ar fi știut niciodată suma exactă. Dezvăluirile - care par desprinse dintr-un scenariu de film hollywoodian - au fost făcute de un fost procuror al DNA în cadrul unui interviu acordat publicației online PressHub.

Vasile Doană a activat ca procuror în DNA, iar în anii 2000 a instrumentat un dosar în care mita era dată la pungă, banii fiind cântăriți înainte de a fi livrați funcționarilor corupți.

Doană a relatat că fostul ofițer SRI, Corneliu Păltânea, ar fi primit într-un singur an, de 26 de ori mită. Banii erau livrați la kilogram de un om de afaceri cu interese în rafinaria Astra și reprezentau taxă de protecție.

În noiembrie 2012, fostul șef al SRI Prahova, Corneliu Păltînea, a fost condamnat de Instanța Supremă la 3 ani închisoare cu executare după ce, în perioada 1993-2001, a acordat protecţie unor grupări infracţionale care traficau produse petroliere. Potrivit procurorilor, fostul ofițer ar fi primit în schimb, de la directorul rafinăriei, produse petroliere în valoare de 500.000 de lei şi sute de miii de lei, bani cash. Anul trecut, fostul șef al Serviciului de Informații din cadrul SRI Prahova, colonelul în rezervă Corneliu Păltânea, a decedat.

Fostul procuror al DNA, Vasile Doană, a relatat în cadrul aceluiași interviu și o altă situație care, dacă s-ar dovedi adevărată, ar fi deosebit de gravă. Vasile Doană susține că Florin Coldea, care a fost timp de 12 ani al doilea om din SRI, l-ar fi șantajat, iar acest lucru ar fi avut loc chiar în biroul lui Daniel Morar - pe atunci, șeful Direcției Naționale Anticorupție.

Doană și-a amintit că, în acea perioadă, denunțurile care vizau oameni din conducerea SRI veneau pe bandă rulantă. În timpul unor verificări ce vizau fapte de corupție față de un general activ, a fost chemat în biroul lui Daniel Morar. Acolo, susține fostul procuror, Florin Coldea a încercat să îl acuze că fabrică denunțuri la adresa ofițerilor SRI.

A fost momentul în care Vasile Doană i-ar fi atras atenția lui Florin Coldea că este pasibil de infracțiunea de șantaj care intră strict sub competența DNA-ului.

Fostul procuror DNA afirmă că scopul era de a-l scoate din ancheta care îl viza la acel moment pe general, lucru care nu s-a întâmplat. Drept urmare, cercetările au fost continuate într-un ritm mai alert.

În 2013, generalul în rezervă Ovidiu Soare, fost șef al Inspectoratului pentru Apărarea Constituției și Securitate Economică SRI, a fost condamnat definitiv de către ICCJ la trei ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru corupție. 

Mai multe articole despre:
vasile doana sri florian coldea