MENIU

Cseke Attila, despre situația de la Târgul Cărbunești: "Nu eu trebuie să stabilesc cine a fost vinovat". Ce VARIANTE sunt luate în calcul

Spital Târgu Cărbunești, jud. Gorj

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, susține că un ministru nu are capacitatea legală de a găsi vinovaţi, cu referire la situația de la Spitalul COVID Târgu Cărbunești, acolo unde în această dimineață a fost activat planul roșu de intervenție de către ISU Gorj, după ce instalația de oxigen a cedat. Attila a precizat că toţi pacienţii de la Terapie intensivă, precum şi din alte secţii ale Spitalului din Târgu Cărbuneşti care aveau nevoie de oxigen şi erau într-o stare "mai gravă" au fost transferaţi la alte spitale.

"Eu nu doresc să specific un vinovat. Sunt posibile mai multe variante de cauzalitate a acestui eveniment nefericit. În mod categoric, având în vedere că, din păcate, avem şi decese, va fi şi o anchetă de altă natură, instituţiile statului abilitate vor face această anchetă. În ceea ce priveşte partea de oxigen, de asemenea specialiştii trebuie să ne spună, în urma unei anchete, ce s-a întâmplat exact acolo şi inclusiv legat de pacienţi. Eu pot să vă spun că planul de intervenţie de plan roşu s-a activat în termeni şi conform procedurilor legale şi toţi pacienţii de pe terapie intensivă, respectiv de pe alte secţii care aveau nevoie de oxigen şi erau într-o stare mai gravă au fost transferaţi la alte spitale - la Târgu Jiu, la Rovinari şi la Craiova. Trebuie să aşteptăm această anchetă, să vedem ancheta ce stabileşte şi după care putem să tragem concluziile. Ministrul interimar al sănătăţii nu are capacitatea legală de a găsit vinovaţi. Nu eu trebuie să stabilesc cine a fost vinovat pentru această situaţie", a afirmat ministrul, citat de Agerpres.

Oficialul a arătat că în cauză poate fi vorba despre o problemă tehnică sau "despre o chestiune subiectivă, care înseamnă implicarea vinovăţiei unor persoane", fapt ce va fi stabilit de către o anchetă.

"Orice fel de afirmaţie a decidenţilor în această clipă este prematură şi cred că nu ar fi nici corectă, având în vedere că totuşi va fi o anchetă a altor instituţii ale statului", a explicat Cseke Attilla. 

Ministrul Sănătății a mai spus că Inspecţia Sanitară de Stat s-a deplasat la Spitalul din Târgu Cărbuneşti: "A existat această alertă, care a plecat pe ritmul oficial şi în proceduri legale şi în perioade permise de către lege. S-a activat acest plan roşu. De aici încolo, tot ceea ce s-a întâmplat, filmul acestor evenimente pe minut, va trebui reconstituit de către instituţii abilitate". 

Citește și Plan roșu de intervenție, la Spitalul COVID Târgu Cărbunești: instalația de OXIGEN s-a stricat - pacienții, evacuați. 3 DECESE confirmate

Reamintim că planul roșu de intervenție a fost activat, în această dimineață, la spitalul Târgu Cărbunești, din Târgu-Jiu, județul Gorj, după ce instalația de oxigen s-a stricat. Aproximativ 150 de pacienți sunt transferați, în prezent, la alte spitale. Pe secția de Terapie Intensivă se aflau, internate în stare gravă, 15 persoane. Trei pacienți au murit însă, momentan, nu se poate stabili cu exactitate dacă decesele au survenit din cauza incidentului. Toți pacienții de la ATI sunt în stare gravă. Poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.