MENIU

CSA Steaua ar putea avea drept de promovare în Liga 1

CSA Steaua

Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, și colegii lui din Partidul Social Democrat au propus dezbaterea în regim de urgență a unor modificări aduse Legii educației fizice și sportului. Ele ar trebui să aducă dreptul de promovare al celor de la CSA Steaua din sezonul 2023-2024, dacă vor fi aprobate până cel târziu cu o săptămână înaintea startului viitorului campionat. 

Propunerea lui Vasile Dîncu de a modifica în regim de urgență Legea Sportului ar putea să aducă un final de sezon incendiar în liga secundă.

"Militarii" ar scapă astfel de cel mai mare "hop" și ar mai rămâne doar să-și rezolve problemele cu dosarul de licențiere pentru Liga 1.

"Modificarea normei legale care împiedică în prezent cluburile de drept public să fie membre ale unei ligi profesioniste înseamnă în mod automat că această restricție nu mai este aplicabilă și oferă clubului în speță posibilitatea de a participa în Liga 1 începând cu sezonul următor, dacă sunt îndeplinite și toate celelalte condiții regulamentare!

Pentru evitarea oricărui dubiu dorim să subliniem în mod expres că răspunsul de mai sus este valabil în funcție de forma finală a normei respective și de data la care aceasta intră în vigoare, Federația Română de Fotbal neputând influența în niciun fel vreunul dintre cele două aspecte menționate", susțin oficialii FRF, conform GSP.

Steaua n-are drept de promovare, din cauza formei de organizare – club de drept public. Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a anunțat că schimbarea statutului clubului din drept public în drept privat s-ar putea realiza printr-o preluare a acțiunilor de către o societate comercială sportivă, chiar deținută de către Ministerul Apărării.

Totuși, CSA Steaua ar putea obține dreptul de promovare printr-un alt demers. Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, și alți doi parlamentari PSD au depus un proiect de lege care prevede modificarea Legii Sportului, astfel încât cluburile de drept public să aibă dreptul de a evolua în ligile profesioniste.

Deși în proiectul de lege nu este menționat clubul Steaua, principalul beneficiar al modificării este această echipă departamentală, finanțată de către o instituție a administrației publice centrale (MapN).

Proiectul de modificare a Legii 69/2000 a educației fizice și sportului propune ca statutul de club sportiv profesionist să poată fi acordat și pentru „persoane juridice de drept public, înființate ca instituții publice reprezentative în domeniul activității sportive de performanță.”

Dorin Iacob a comentat la Realitatea PLUS această situație.  Dorin Iacob a declarat și faptul că el este implicat la clubul Dinamo care se bate cu Steaua pentru promovare:

"Dinamo va trebui să-și câștige promovarea în teren, jucând bine și foarte bine cum a obișnuit suporterii. Dacă ar fi fost o asemenea lege în vigoare, Dinamo tot trebuia să joace bine cu această echipa a Armatei.

E un nefiresc creat în fotbalul românesc, legea actuală e corectă din ce punct de vedere: nu permite unei echipe finanțată din bani publici, pentru că ne aflăm într-o situație ca în comunism când din banii tuturor s-au ținut niște echipe departamentale, asta a fost societatea în care am trăit.

Banii publici, când ne referim de la consilii județene, acolo sunt banii unei comunități locale. O comunitate locală are parcă legitimitatea, acolo pare un firesc, cu toate că nu știu dacă tot județul și toată lumea din județ ar dori să susțînă acea echipa.

Această situație nu prea cred că se regăsește în Uniunea Europeană.

Când vorbim însă de o echipa departamentală, adică o echipa din banii tuturor cetățenilor, noi acolo susținem o echipa de fotbal care la ce ajută, nu știu", a spus Dorin Iacob.

Mai multe articole despre:
dorin iacob dincu steaua