MENIU

Cronica unui eșec anunțat: Autostrada pentru care Ponta a garantat cu funcția

Promisiuni neonorate

Premierul Victor Ponta colecționează motive grele de demisie, asumate chiar de el însuși, dar nimic și nimeni nu-l mișcă de pe scaunul din Palatul Victoria.

A spus că demisionează dacă o comisie autorizată se pronunță că a plagiat la lucrarea de doctorat, a promis că pleacă de la șefia Executivului dacă DNA începe urmărirea penală pe numele său. Dar cel mai ferm mesaj l-a transmis încă din 2013 cu privire la Autostrada Comarnic-Brașov.

În februarie 2013, premierul Victor Ponta a declarat că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2016 dacă până la acea dată autostrada Comarnic-Braşov nu va fi terminată. "Dacă nu e gata până în 2016 nu mai candidez. Am un fix cu Comarnic-Braşov şi cu Piteşti-Craiova", a spus Ponta, la Realitatea TV.

În mai 2013, premierul a întărit promisiunea că nu va mai candida la nicio funcţie dacă tronsonul de autostradă dintre Comarnic şi Braşov nu va fi terminat până în anul 2016.

Acum, la mijlocul anului 2015, Ministerul Transporturilor anunță oficial eșecul concesiunii pentru Comarnic-Brașov, după doi ani de calcule și căutări de finanțare.

Concesiunea celor 53 de km de autostrada dintre Comarnic si Brasov, afacere semnata cu asocierea Vinci - Aktor - Strabag, a picat si autoritatile anunta oficial cel de-al treilea esec in zece ani de a realiza autostrada de pe Valea Prahovei.

Odata cu anuntul noului esec, autoritatile de la Transporturi vor detalia si ce masuri vor lua in locul actulului proiect, potrivit Hotnews.ro. Eforturile se vor concentra pe realizarea de centuri ocolitoare la statiunile din Valea Prahovei, precum si demararea de la buget a capetelor de autostrada dinspre Comarnic si dinspre Brasov.

Concesiunea care acum a picat a fost semnata in decembrie 2013 si aprobata printr-un memorandum in Guvern la inceputul anului 2014.

Prin acel memorandum, se stabilea lungimea de 53 de km (mai putin fata de cei 58 de km din planurile initiale), costul de 1,8 miliarde de euro pentru constructie si poiectare si valoarea taxei de 7 lei pe autoturism.

La mai bine de un an dupa, in februarie 2015, Ministerul Transporturilor a facut public si detaliile esentiale ale proiectului: în 26 de ani cat ar urma sa dureze concesiunea, statul roman trebui sa plateasca in total 8,45 miliarde de euro pentru cei 53 de km de autostrada intre Comarnic si Brasov, adica 160 milioane de euro/km.

UPDATE. Motivele CNADNR pentru anularea concesiunii 

Într-un comunicat de presă,  CNADNR SA "anunţă anularea procedurii pentru atribuirea contractului de concesiune de lucrări publice pentru proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea si întreţinerea autostrăzii București - Brașov, tronsonul Comarnic-Brașov".

Printre motivele invocate de CNADNR pentru eșecul concesiunii se numără:

- posibilitatea de a se ajunge la o situație de nerespectare a angajamentelor pe care România le-a încheiat cu CE, FMI, Banca Mondială în privinţa ţintei de deficit bugetar şi a datoriei publice (lucru pe care statul îl știa de la bun început);

- ofertantul câștigător nu a reușit să obțină implicarea instituțiilor financiare internaționale BEI, BERD, IFC (o cauză fiind probabil exact neconcordanța cu angajamentele de la punctul 1);

- Ministerul Finanţelor Publice a refuzat să emită o scrisoare de susţinere a proiectului şi al suportării costurilor aferente din bugetul de stat".

Un ultim motiv prezentat de Compania de Drumuri este că "Prezentarea publică a proiectului a generat o puternică reacţie negativă, mai ales în privinţa costurilor prezentate".