MENIU

Ministrul Sănătății intervine în criza vaccinurilor. Măsuri de urgență în plină epidemie de rujeolă

Amânări peste amânări și vaccinuri lipsă. Ministrul Sănătăţii promitea la începutul anului că până în martie dozele de hexavalent vor fi în cabinete, însă termenul nu a fost respectat. În plină epidemie de rujeolă, și stocurile de vaccin ROR (utilizat împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei) se apropie de epuizare, cel mai târziu la sfârşitul lunii aprilie.

UPDATE. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, pentru Mediafax, că a semnat procedura pentru achiziţia urgentă a vaccinului împotriva rujeolei, precizând că a luat la cunoştinţă de problema lipsei acestuia, însă stocurile nu au fost epuizate complet.

"Am luat la cunoştinţă problema lipsei vaccinului. Stocurile nu au fost încă epuizate complet. Ieri am semnat procedura pentru achiziţia urgentă a vaccinului împotriva rujeolei. Cât de curând posibil o să avem vaccinul prin demararea procedurii de achiziţie de urgenţă", a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

...........

Amânări peste amânări și vaccinuri lipsă. Ministrul Sănătăţii promitea la începutul anului că până în martie dozele de hexavalent vor fi în cabinete, însă termenul nu a fost respectat, transmite Realitatea TV.

Acum, Florian Bodog vine cu o nouă estimare: medicii vor primi peste o lună serurile care îi protejează pe micuți de şase boli. Asta, în condiţiile în care doctorii atrag atenţia că tot mai mulţi copii au avut în ultima vreme simptome de tuse convulsivă.

În plus, în plină epidemie de rujeolă, care afectează România din septembrie 2016 şi care a totalizat, până în 31 martie, 4.025 de cazuri, dintre care 18 decese, stocurile de vaccin vor fi epuizate, cel mai târziu, la sfârşitul lunii aprilie.

Deja, în februarie, zece direcţii judeţene de sănătate publică nu mai aveau nicio doză, iar în Ilfov nu mai era vaccin nici în cabinetele medicilor de familie, potrivit datelor centralizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), potrivit news.ro.

Medicii se plâng că, de peste o jumătate de an, lipsesc două vaccinuri din schema naţională. Acum, zeci de mii de bebeluşi din întreaga țară nu au fost imunizaţi cu hexavalent. Criză nemaiîntâlnită de ani buni, potrivit cadrelor medicale.

Medicii au fost anunţaţi la începutul anului că vaccinul hexavalent va ajunge în cabinete la sfârşitul lui martie. Iar acum ministrul avansează un nou termen: luna mai. Doctorii atrag atenţia că toate aceste întârzieri pun în pericol sănătatea celor mici.

Mai multe articole despre:
vaccin rujeolă criza vaccinuri vaccinul ROR