MENIU

Criza politică de la București lovește în leu. Cu cât a crescut euro în jumătate de zi

Moneda națională este lovită de criza politică declanșată de urmărirea penală a premierului Victor Ponta, urmată de solicitarea președintelui Klaus Iohannis adresată primului-ministru de a-și da demisia.

Leul a început să scadă pe piaţa interbancară după ora 13, când a fost anunţat cursul oficial de la BNR. Euro a ajuns până la 4,46 lei în următoarele ore

Leul a început ziua la 4,42 lei/euro, pe piaţa interbancară, în scădere faţă de cursul de referinţă de ieri de la BNR (4,4336 lei/euro). La cursul BNR, euro a crescut până la 4,4433 lei/euro, iar după ora 13, moneda europeană s-a apreciat şi mai mult, până la 4,46 lei, pe piaţa interbancară.

Şi dolarul a crescut după ora 13 până la 3,97 lei, peste cursul oficial de astăzi de la BNR (3,9461 lei/dolar). Francul elveţian a crescut şi el după ora 13, până la 4,25 lei, peste cursul oficial de la BNR (4,2335 lei/franc elveţian).

Evoluția monedei românești este în discordanță cu cea a zonei, semn că leul este afectat de situația de pe scena politică. Zlotul polonez se apreciază față de euro, iar forintul ungar este stabil, scrie Economica.net.

Publicatia Bloomberg trateaza urmarirea penala anuntata pe numele premierului Victor Ponta din perspectiva efectelor economice imediate pe pietele valutare si financiare.

Refuzul lui Ponta de a demisiona din functie a avut efecte imediate. La ora 13:32, leul pierdea 0,8% din valoarea sa fata de moneda Euro, ajungand la un curs de 4,4630. E cea mai mare cadere din ultima luna, potrivit Hotnews.ro.

De asemenea, cresc costurile la care statul român se împrumută: randamentul obligatiunilor de stat cu scadenta in anul 2020 a crescut de la 1,749% la 1,761%, pe drum catre cel mai mare nivel din luna ianuarie.

Costurile crizei politice

Cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum este o criză politică, a declarat președintele Klaus Iohannis la momentul la care a solicitat demisia premierului trimis în urmărire penală.

"Astăzi, Direcţia Naţională Anticorupţie a comunicat public că primul-ministru Victor Ponta este învinuit de fapte penale. După părerea mea, este o situaţie imposibilă pentru România ca primul-ministru să fie învinuit de fapte penale. Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum este o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia primului-ministru Victor Ponta", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Pe de altă parte, Victor Ponta declarase în urmă cu câteva luni că prezența unui premier urmărit penal nu este de dorit pentru România. Refuzul de acum de a demisiona are, însă, influențe negative asupra cursului valutar.

Victor Ponta a afirmat la momentul respectiv că va demisiona cu siguranţă din postul de prim-ministru, deoarece Guvernul nu poate fi condus de către o persoană urmărită penal.

Nu vreau să se spună că România are un premier urmărit penal. (...) Dacă DNA-ul va cere începerea urmăririi penale faţă de mine, de Corlăţean, cu siguranţă că voi demisiona", a spus Victor Ponta.

Mai multe articole despre:
curs valutar curs euro euro leu