MENIU

Transportul gratuit pentru studenţi naşte o criză a locurilor din trenuri

Numărul de călători cu trenurile a crescut în primele luni ale lui 2017 cu 20 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta deşi românii se plâng de lipsa confortului în vagoane. Oficialii CFR au găsit vinovaţii: studenţii care călătoresc de la 1 februarie gratuit. Reprezentanţii instituţiei nu vorbesc însă despre managementul slab şi datoriile la stat de aproape 2 miliarde de lei. 

De 27 de ani, statul român nu a mai achiziţionat materiale necesare pentru punerea în mişcare a trenurilor. Astfel, România a ajuns să aibă acelaşi material rulant de 35 de ani, de două ori mai vechi faţă de media UE, potrivit specialiştilor din domeniul feroviar. Conducerea CFR Călători susţine că lipsa garniturilor nu ar fi cauzată de ineficienţa autorităţilor, ci de cu totul alt motiv. 

,,Ne confruntăm în continuare cu o lipsă de vagoane, de material rulant, în contextul creşterii solicitării din partea studenților în special"

În schimb, fosta conducere a Ministerului Transporturilor susţine că au existat fonduri strict pentru materialele rulante, însă nu şi voinţa de a scrie proiecte de achiziţie.

Pe lângă aceşti bani, CFR Călători ar fi putut să obţină aproximativ 850 de milioane de lei de la Comisia Europeană. Asta, desigur, în condiţiile în care compania ar fi realizat un plan de achiziţie. Între timp, CFR Călători pierde bani.

Doar anul trecut, Compania a avut avut pierderi de 115 millioane de lei, total datoriei publice fiind de peste 1,8 miliarde de lei. În aceste condiții afluxul de călători, chiar și dat de studenți, este salvator. 

Ţara noastră este printre ultimele poziţii la folosirea trenurilor. Dacă un pasager din UE călătoreşte cu trenul, în medie, 650 de kilometri pe an, un român parcurge 221 de kilometri. 

Precizare CFR Călători : "Anul 2016 s-a încheiat la CFR Călători cu un profit de 32,8 milioane lei şi cu venituri proprii de 11, 2 mliarde lei, în creştere cu 7% faţă de anul trecut. În perioada 2003-2009 s-au livrat 120 de motoare Săgeata Albastră a căror plată s-a finalizat în 2016".

Mai multe articole despre:
studenţi CFR Călători