MENIU

Criza gazelor. Semnal de alarmă tras de țări UE: „Următoarele 5-10 ierni vor fi cumplite. Nu-l putem lăsa pe PUTIN să dicteze prețul”

Criza gazelor. Semnal de alarmă tras de țări UE: „Următoarele 5-10 ierni vor fi cumplite. Nu-l putem lăsa pe PUTIN să dicteze prețul”

Europenii din țările membre ale Uniunii vor trece prin ierni groaznice timp de 10 ani de acum dacă nu se scade prețul gazelor. Avertismentul vine de la cel mai înalt nivel al comunității europene.

Premierul Cehiei, care deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, cere măsuri pentru criza gazelor, iar ministrul belgian al energiei face previziuni sumbre pentu următorii 10 ani în Europa, dacă nu vor fi luate măsurile necesare pentru a reduce preţul gazelor naturale. Și cancelarul Austriei avertizează despre „nebunia de pe piețele energetice” și spune că președintele Vladimir Putin nu poate fi lăsat să impună prețul european al energiei. Acelștia cer plafonarea urgentă a preșurilor la energie, la nivel european.

„Următoarele cinci până la 10 ierni vor fi groaznice dacă nu facem nimic.

Trebuie să acționăm la sursă, la nivel european, și să lucrăm pentru înghețarea prețurilor la gaze”, a avertizat ministrul belgian al energiei.

Tinne Van der Straeten cere plafonarea urgentă a prețurilor gazelor, notează BBC.

„Este nevoie urgentă de a introduce un plafon european al prețurilor. Acest lucru poate reduce factura la energie cu 770 de euro pe an per familie. La nivelul UE, plafonul de preț are cel mai mare impact, dar nu mai putem exclude blocarea prețurilor nici la nivel belgian”, a afirmat Van deer Straeten.

Și cancelarul Austriei trage un semnal de alarmă și solicită UE să decupleze prețurile la gaze și electricitate.

„Trebuie să oprim această nebunie care se întâmplă chiar acum pe piețele energetice. Prețurile la energie electrică trebuie să scadă.

Nu putem să-l lăsăm pe Putin să stabilească prețul european al energiei electrice în fiecare zi”, a afirmat cancelarul Austriei - Karl Nehammer, potrivit BBC.

Și premierul Cehiei a cerut rezolvarea prețurilor la nivelul UE. Cehia, care asigură președinția Consiliului Uniunii Europene până în decembrie 2022, a anunțat că va convoca reuniunea de urgență pe energie la nivelul miniștrilor de resort din țările UE. Premierul Petr Fiala a anunțat luni că a discutat din nou cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Preţurile ridicate la energie, care-i afectează pe europeni, trebuie rezolvate la nivelul UE. Înaintea Consiliului Energiei al UE, vrem să găsim împreună cu liderii UE un mod de a ajuta cetăţenii şi companiile”, a mai transmis Fiala intr-un mesaj pe Twitter.

Statele membre ale UE se solicită un plafon la nivelul blocului comunitar pentru preţul gazului şi separarea acestuia de preţul energiei electrice. Cererea vine după creșterile uriașe ale prețurilor energiei impuse de Rusia, după sancțiunile economice ale Occidentului în urma invadării Ucrainei.

Rusia, care a furnizat UE cu 40% din gaze în 2021, a restricţionat livrările către clienţii europeni.

Germania - cel mai mare importator de gaz rusesc în 2020 - s-a străduit să-și sporească rezervele de gaz înainte de iarnă, în ciuda faptului că Rusia a redus livrările. Scopul Germaniei este să-și umple depozitele de gaz la 85% până în octombrie și a luat și măsuri de economisire a energiei pentru acest lucru.