MENIU

Criză diplomatică de proporții: Ambasadorul francez din Niger este ținut ostatic de junta militară care face legea în țară

Ambasadorul francez din Niger este ținut ostatic de junta militară care face legea în țară Foto: Profimedia

Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat vineri că ambasadorul Franței în Niger este practic ținut ostatic de către militarii care au preluat puterea prin lovitură de stat. Diplomatul este nevoit să se hrănească cu rații militare, deoarece nu are posibilitatea să părăsească ambasada.

"În Niger, în momentul în care vă vorbesc, avem un ambasador şi membri diplomatici care sunt pur şi simplu luaţi ostatici la ambasada Franţei\", a spus preşedintele francez în timpul unei deplasări interne. Junta din Niger "împiedică livrarea de alimente" la ambasada Franţei, astfel că ambasadorul francez "mănâncă raţii militare", a adăugat Macron.

Pe data de 26 august, noile autorități din Niger au informat Franța că, din cauza acțiunilor ostile promovate de guvernul de la Paris împotriva intereselor Nigerului, ambasadorul francez la Niamey este declarat persona non grata și trebuie să părăsească țara în 48 de ore. Cu toate acestea, diplomatul francez nu a părăsit postul și se află încă în ambasadă, ca urmare a unui ordin din partea Parisului, care nu recunoaște legitimitatea noii guvernări din Niger.

Situatia incerta a pus pe jar comunitatea diplomatică internațională. Noile autoritati din Niger au decis sa expulzeze ambasadorul francez, insa acesta nu a dorit sa paraseasca postul, ceea ce a dus la un conflict diplomatic intre cele doua tari. Franta nu recunoaste legitimitatea noii guvernari si isi apara reprezentantul diplomatic din Niger.

Prin urmare, junta militară care a preluat puterea în această ţară prin lovitura de stat din 26 iulie a dispus poliţiei să "procedeze la expulzarea" ambasadorului Franţei. Însă poliţia nu poate pătrunde în interiorul ambasadei, întrucât, conform Convenţiei de la Viena, incinta misiunii diplomatice este teritoriu francez. În consecinţă, militarii din Niger au izolat ambasada, iar ambasadorul "nu mai are posibilitatea să iasă", a anunţat de asemenea preşedintele Macron.

La întrebarea legată de acceptarea retragerii ambasadorului, Emmanuel Macron a declarat că va acţiona aşa cum va conveni cu preşedintele Mohamed Bazoum, care a fost îndepărtat de la putere prin lovitura de stat, însă Franța îl consideră în continuare președintele legitim al Nigerului.

Nigerul este una dintre cele mai sărace ţări ale lumii, însă deține o importanță strategică din cauza rezervelor sale de uraniu. Înainte de lovitura de stat, Nigerul a fost unul dintre ultimii parteneri ai SUA și UE în regiunea Sahel, unde grupările jihadiste sunt active. Franța și Statele Unite, fostele puteri coloniale, au împreună aproximativ 2.500 de militari dislocați în Niger și fac eforturi pentru a-și menține influența în această zonă din moment ce regimurile militare din vecinele Mali și Burkina Faso s-au apropiat de Rusia.

Junta militară de la Niamey a denunțat deja acordurile militare cu Franța și a anunțat că dorește o "plecare rapidă" a celor aproximativ 1.500 de militari francezi care sunt staționați în Niger.