MENIU

Criza din Siria. Luptătorii kurzi au „înghețat” ofensiva împotriva ISIS

La o săptămână de la „invazia” Turciei în Siria, luptătorii kurzi au anunțat oprirea ofensivei împotriva grupării ISIS. Liderul Forţelor Democratice Siriene a făcut acest anunț miercuri seară, la un post kurd de televiziune.

Liderul Forţelor Democratice Siriene (SDF), formate în majoritate din combatanţi kurzi, Mazloum Abdi, a anunţat miercuri seara că organizaţia pe care o conduce a decis „îngheţarea” ofensivei împotriva grupării Stat Islamic, ca urmare a operaţiunii Turciei din nordul Siriei, potrivit Le Figaro, citt de Mediafax.

„Ne-am îngheţat toate activităţile desfăşurate împotriva Daesh (gupării Stat Islamic, n.r.)”, a spus Abdi în cadrul unui interviu acordat postului kurd de televiziune Ronahi.

Acesta a adăugat că forţele kurde se vor limita la „operaţiuni defensive faţă de Daesh”.

Cu ajutorul aliaților, forțele democrate au reușit să elibreze teritoriile deținute de ISIS în Siria. În martie, anunțau că au reușit să cucerească ultimul teritoriu deținut de ISIS în Siria - așa-zisul califat islamic, nu si gruparea teroristă.

Armata Turciei a lansat miercuri , 9 octombrie, operaţiuni militare în nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan anunțase că vrea să creeze o "zonă de securitate" în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Operațiunea militară a Turciei a început după ce SUA a anunțat, pe 6 octombrie, retragerea trupelor din nordul Siriei.

Kurzii, aliați ai americanilor în campania împotriva jihadiștilor din gruparea Stat Islamic, a catalogac gestul Washingtonului drept ”un cuţit în spate”.