MENIU

CRIZĂ de teste rapide antigen în marile lanțuri de farmacii. Ce trebuie să știe românii care cumpără astfel de teste

Teste rapide antigen versus teste PCR pentru depistarea COVID

În plină explozie a infectărilor cu COVID-19, în marile lanțuri de farmacii deja nu se mai găsesc sau se găsesc cu greutate testele rapide antigen de depistare a infecției cu noul coronavirus. 

În plus, puținele farmacii care încă mai au teste nu fac parte, de regulă, din marile lanțuri farmaceutice, care au epuizat stocul de aproape o săptămână și nu știu când vor mai veni alte teste.
 
Teste rapide se pot face în continuare în clinici, cu programarea făcută în prealabil. În cele mai multe cazuri, însă, există posubulitatea să poți face testul chiar în ziua în care au făcut programarea
 
Explicația pentru care, pe rafturile farmacuulor, nu se mai găsesc teste rapude antigen ar putea ține de rațiuni financiare. Astfel, în vreme ce, în farmacii, prețul unui test rapid pornește de la 20-30 de lei, într-o clinică (unde testul este prelucrat de personal medical) prețul începe de la 60-70 de lei și poate ajunge chiar și la 200 de lei, potrivit Hotnews.ro.
 
Important de știut este, de asemenea, faptul că testele rapide cumpărate din farmacie, utilizate conform instrucțiunilor din pachet, nu sunt valabile pentru eliberarea certificatului verde COVID-19 și pentru exceptarea de la unele restricții. Pentru eliberarea certificatului digital sunt valabile doar testele (rapide sau PCR) prelucrate de personal medical într-o clinică medicală.

Practic, cei care cumpără astfel de teste din farmacii le iau strict fie pentru că au simptome specifice infecției cu virisul SARS-CoV-2, fie pentru că au intrat în contact cu o persoană infectată. Mai există și persoane care cumpăr teste rapide antigen din farmacii pe principiul "să fie în casă, pentru orice eventualitate".
 

Lista farmaciilor unde te poți testa GRATUIT anti-Covid

Peste 100 de farmacii din România oferă testare gratuită anti-COVID-19, 12 dintre acestea aflându-se în Capitală. Inițiativa testării gratuite a fost implementată de Ministerul Sănătății.

În acest moment, există 104 centre în toată țara (19 județe) în care deja te poți testa. Județele unde sunt cele mai multe farmacii care fac teste antigen rapide sunt Prahova (19 centre), Cluj (13), București (12), Constanța (10) și Iași (10).

Testele antigen rapide sunt puse la dispoziția farmaciilor, GRATUIT, prin Direcțiile de Sănătate Publică, iar farmaciile pot percepe o taxă pentru acest serviciu.

În cazul în care o persoană nu este vaccinată, după testare, farmacia va trimite datele în sistemul CoronaForms și în acest fel, își va putea descărca certificatul digital din platforma certificate-covid.gov.ro. Documentul, în urma testării rapide, are o valabilitate de 48 de ore, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătății.