MENIU

Criză de sânge în spitale. Ministrul Sănătăţii face apel către populaţie să doneze sânge

<p>Mobilizare emoționantă. Sute de persoane au donat s&acirc;nge</p>

Având în vedere sesizările din ultimele zile privind deficitul de sânge și produse de sânge din unele unități sanitare, Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății, a verificat activitatea Centrului de Transfuzie Sanguină București și a făcut un apel către cetățeni pentru donarea voluntară.

În lunile de vară, pe perioada concediilor și a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puțini donatori față de media obișnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operațiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere și cantitățile disponibile

"Cererea zilnică a unităților sanitare din București este de 1500 pungi/ zi, iar centrul de donare poate asigura în această perioadă maxim 500 pungi/ zi. Facem apel la populație să vină la centrele de donare și să doneze benevol, o pungă de sânge poate face diferența în lupta medicilor pentru viață", a declarat ministrul Nicolae Bănicioiu.